Policija mi ubi dete na pravdi boga

Izvor: Blic, 21.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija mi ubi dete na pravdi boga

BEOGRAD - Način na koji je pretprošle noći na ulici ubijen Đorđe Zarić (24) iz Jakova biće utvrđen veštačenjem materijalnih tragova i pištolja iz kojeg je kobni hitac ispalio pripadnik Interventne brigade Miljan R. o dešavanjima koji su prethodili tragediji. Izjave su do sada dali Filip Milićević, mladić koji je vozio automobil u kome se nalazio Zarić, i osumnjičeni policajac.



Milićević koji je juče sa porodicom i prijateljima bio na sahrani ubijenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mladića nije želeo da govori sa novinarima. Njegova priča poznata je samo na osnovu izjave devojke ubijenog Zarića, kojoj je nakon tragedije rekao da je hitac čuo u momentu kada mu je drugi policajac opalio šamar i da nije video šta je prethodilo pucnjavi.

Osumnjičeni policajac Miljan R. (25) pred kolegama je izjavio da ga je „mladić uhvatio za ruku u kojoj mu je bilo oružje, da je došlo do komešanja i da je CZ 99 opalio”.

- Više od kilometar smo pratili „pežo”, koji je četiri puta prošao kroz crveno svetlo na semaforu. Nas četvorica smo bili u službenom džipu. Nismo znali ko je u automobilu - objašnjavao je osumnjičeni Miljan kolegama. Izvor „Blica” iz MUP Srbije kaže da su potom pripadnici Interventne preprečili put „pežou”, da su dvojica policajaca izašla iz vozila i krenula ka „pežou” uz povike: „Stoj, izađi!”.

Tužna povorka u Jakovu

- Miljan R. je ispričao da je prišao suvozačevim vratima i da je mladić koji je tu sedeo pokušao da izađe. Ruke su mu bile spuštene pa je policajac posumnjao da će možda da posegne za oružjem - kaže sagovornik „Blica”.

Miljan R. potom je, po sopstvenom priznanju, povukao Zarića za rame i izvukao ga iz automobila.

- Policajac tvrdi da ga je tada Zarić uhvatio za ruku u kojoj je bio pištolj. Počeli su da se otimaju za oružje i pištolj je opalio. Metak je pogodio Zarića ispod desnog uha - kaže naš izvor.

Detaljna istraga, posebno Unutrašnje kontrole, tek će moći da rasvetli kako je došlo do tragedije i da li je osumnjičeni policajac, kome je određen pritvor, prekršio pravila.

- Policajci, pre nego što su s uperenim pištoljima krenuli ka „pežou”, trebalo je da viknu: „Stoj, policija!” i narede osobama u automobilu da s podignutim rukama izađu iz vozila. Ako su se ovi oglušili o ta naređenja, trebalo je da ispale hitac upozorenja u vazduh - objašnjava naš izvor. On dodaje i da se puca samo u situacijama kada je nečiji život ugrožen.

- Policajci su imali pravo da pucaju samo ako su, recimo, momci kolima krenuli na njih, izvadili oružje i zapucali. Ali i da su počeli da beže, a da pri tom nisu ugrozili nečiju bezbednost, pucnjava je neopravdana. Greška policajca jeste to što oružje nije bilo zakočeno kada je metak bio u cevi - kaže naš izvor.

Policajcu Interventne brigade određen pritvor

Sudija Okružnog suda u Beogradu otvorio je istragu protiv pripadnika Interventne brigrade policije zbog ubistva mladića i odredio mu pritvor do mesec dana.

"Dežurni istražni sudija saslušao je policajca Miljana Raičevića i doneo rešenje o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela ubistva. Zbog visine zaprećene kazne i okolnosti pod kojima je delo izvršeno određen je pritvor do mesec dana", rekla je agenciji Beta portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Dvadesetčetvorogodišnji Đorđe Zarić sahranjen je juče na groblju u Jakovu. Poslednjem ispraćaju prisustvovalo je nekoliko stotina prijatelja, komšija, rođaka, kao i rukovodstvo i fudbaleri Srema iz Jakova i Resnika u kojima je Zarić igrao.

- Svi smo u šoku. Izgubili smo velikog prijatelja i dobrog igrača. Odlučili smo da novi stadion koji se gradi u Resniku dobije njegovo ime, a u planu je da organizujemo i memorijalni turnir u njegovu čast - priča Zvonko Paunović, sekretar Resnika.

Na groblju u Jakovu juče očaj i bes. Među okupljenima mogle su se čuti teške reči na račun policije, dok je iz kapele odzvanjao plač majke Olgice i brata Milana. A onda, kada je povorka krenula prema grobnom mestu gde je već sahranjen Đorđev otac Živko koji je nekada radio u policiji, svi su krenuli u plač.

- Sine moj, šta će majka sada bez tebe. Ubiše te na pravdi boga - jecala je majka Olgica, dok su devojka Jovana i brat Milan jedva stajali na nogama.

Od Đorđa su se govorima oprostili treneri klubova u kojima je nastupao, dok je brat Milan kroz plač pričao:

- Brate moj, kome sad da navijam mobilni za jutarnji trening. Pozdravi nam oca gore i reci mu da mi nedostaje.

Žaljenje zbog ubistva

Ministarka pravde Snežana Malović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče su izrazili žaljenje zbog smrti Đorđa Zarića. - Očekujem da pravosudni organi efikasno deluju i ubrzo događaj bude rasvetljen - rekla je Malovićeva. Gradonačelnik Đilas rekao je da je reč o „strašnoj tragediji” u kojoj je izgubljen jedan mladi život „na jedan potpuno neverovatan način”.

- Taj život ne možemo da vratimo. Uništen je i život i čoveka koji je pucao - kazao je Đilas.

M. K.

Bio policajac godine

Miljan R. rodom je iz Kragujevca i završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. U policiji je zaposlen pet godina, a pre Interventne brigade radio je u OUP Savski venac. Kolege kažu da je izvanredan policajac, pošten, sportista, ne ulazi u konflikte i da je čak na Savskom vencu bio izabran za policajca godine. Prošle godine oženio se sa koleginicom.

Meštani Jakova odali poštu nastradalom Zariću

Članovi porodice, prijatelji, meštani Jakova, njih stotinak, okupili su se danas oko 14 časova na mestu na kojem je stradao Đorđe Zarić, u ulici Omladinskih brigada u Novom Beogradu, odali poštu i upalili sveće. Okupljeni su nosili transparent: "Poslednji pozdrav za Đoleta", a na mestu ubistva upalili su sveće i automobilima blokirali ulicu na pola sata. Posle toga okupljeni su otišli u šetnju do opštine Novi Beograd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.