Policajac švercerima oružja  odavao podatke

Izvor: Blic, 11.Nov.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajac švercerima oružja odavao podatke

Šestorica Subotičana, među kojima i jedan policajac, privedeni su u noći između ponedeljka i utorka zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa švercovali drogu, ljude i oružje ka Zapadnoj Evropi.



Policajac Radivoj Sekulić (30) iz Policijske uprave Subotice osumnjičen je da je grupi prenosio aktivnosti policije. Sekulić je juče po podne pušten da se brani sa slobode jer mu Sudsko veće opštinskog suda u Subotici nije odredilo pritvor. Opštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužilac je za njega zatražio pritvor zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i mogućnosti da se delo ponovi, ali je istražni sudija smatrao da ne postoji mogućnost od ponavljanja tog dela, s obzirom na to da je Sekulić suspendovan sa radnog mesta. Prema saznanjima „Blica", Sekulić se u MUP Srbije zaposlio pre deset godina, nakon što je završio srednju školu Unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

- Ni po čemu se nije izdvajao, ni po zaslugama, niti je izazivao sumnje da je povezan sa kriminalcima - kaže sagovornik „Blica" iz MUP Srbije.

Prema saopštenju policije, posle višemesečnog praćenja u akciji Uprave kriminalističke policije MUP, policijskih uprava Beograda i Subotice i Protivterorističke jedinice lisice su stavljene i Robertu Kukolju (30), Zoranu Dimiću (42), Nebojši Pejiću (39), Miroslavu Morači (39) i Novici Koromanu (35).

Hapšenja su obavljena u razmaku od nekoliko sati, na nekoliko lokacija u centru Subotice, kao i na raskrsnici Plitvičke i Sterijine ulice u okolini naselja Radijalac.

- Vozio sam automobil Plitvičkom ulicom kada sam ugledao nekoliko automobila sa upaljenim rotacijama i desetak maskiranih policajaca kako drže oružje upereno u dva čoveka. Jedan je bio prislonjen uza zid i pretresali su ga, dok je drugi ležao potrbuške na zemlji, sa rukama na potiljku. Živim nedaleko odatle i često sam primećivao sumnjive ljude. Svi u komšiluku su sumnjali da su u pitanju trgovci narkoticima - priča očevidac privođenja dvojice osumnjičenih.

Slična situacija viđena je i u centru Subotice kada su preko puta Narodnog pozorišta privedena dva člana ove grupe. Prema izjavama svedoka, oni nisu pružali nikakav otpor naoružanim pripadnicima Protivterorističke jedinice.

Kod uhapšenih i u njihovim domovima, ali i štekovima, nađen je arsenal oružja i veća količina municije koju su ukrali iz magacina „Teneksa i Boldrinija" u Subotici. Ukradene puške su planirali da prokrijumčare u Mađarsku i dalje u zemlje Zapadne Evrope. Policija je pronašla i kokain i vagice za merenje, a droga je poslata na veštačenje. Ministar policije Ivica Dačić naveo je da je grupa na području Subotice obijala i sekla metalne kase iz kojih je krala oružje i municiju.

Kako saznaje „Blic", osim šestorice osumnjičenih privedeno je još nekoliko osoba i policija trenutno radi na utvrđivanju njihove uloge u organizovanoj kriminalnoj grupi.

Opljačkali prodavnicu oružja

Ova grupa se sumnjiči da je u noći između 26. i 27. oktobra opljačkala prodavnicu oružja „Teneks i Boldrini" u Ulici Petefi Šandora kada je odneta veća količina skupocenih pušaka i municije.

- Tu noć sam bio u radnji do jedan sat posle ponoći. Prodavnica je obezbeđena po najvišim mogućim standardima i običan lopov ne bi imao šanse da odnese bilo šta iz nje. Očigledno je da su ovo profesionalci, koji su imali specijalnu opremu. Odneseno je deset poluatomatskih pušaka proizvođača „Luigi Franchi", „Fabarm", „Bereta" i „Fausti Stefano", i više stotina komada municije, ukupne vrednosti oko 800.000 dinara. Juče ujutro sam bio u policiji i drago mi je što su počinioci uhapšeni - rekao je „Blicu" Nandor Vadasi, vlasnik opljačkane radnje.

Krijumčarili ljude

Prema nezvaničnim saznanjima „Blica", uhapšeni članovi grupe se sumnjiče da su na teritoriju Mađarske krijumčarili ljude, uglavnom Albance i Avganistance. Oni su od svakog ilegalnog emigranta uzimali od 2.000 do 3.000 evra za prebacivanje preko državne granice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.