Podignuta optužnica za pobunu JSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica za pobunu JSO

BEOGRAD -

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je danas Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Optuženi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, precizirao je tužilac za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, izuzev ubijenog vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića.

"Iz dokaza koji su prikupljeni u toku istrage ne može da se zaključi da je u vreme pobune JSO 2001. godine postojala ideja ili plan o kasnijem atentatu na premijera Zorana Đinđića. Ova dva događaja povezuju sami akteri, jer su Ulemek, Spasojević i Jovanović u pobuni Jedinice i u atentatu na premijera imali glavne uloge", rekao je Radisavljević.

U tom smislu, kako je naveo, o pobuni može da se govori kao o događaju, koji je hronološki prethodio i, prema tome, bio uvertira u kasniji atentat na premijera.

"Prilikom pobune, sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sistem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", objasnio je Radisavljević.

On je istakao da se zaključci i kvalifikacije navedeni u optužnici zasnivaju isključivo na dokazima i činjenicama, do kojih se došlo u legalno sprovedenom postupku istakavši da u tome i jeste specifična uloga tužioca.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Optužnicom je predloženo da se petorici okrivljenih produži pritvor u kom borave od hapšenja 20. septembra prošle godine, dok su trojica provooptuženih Ulemek, Jovanović i Maričić u zatvoru na izdržavanju višedecenijskih kazni zbog drugih krivičnih dela.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića. načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, naveo je tužilac Radisavljević.

Optužnica je podignuta tri dana pre 12. marta, kada će biti obeležena deveta godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Smatra se da je pobuna JSO uvod u ubistvo Đinđića, kao i da bi razrešenje tog događaja moglo da dovede do rasvetljavanja političke pozadine ubistva premijera.

U septembru 2011. godine uhapšeni su osumnjičeni za učestvovanje u organizovanju pobune, bivši pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobaveštajni sektor Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39) i žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37) i pripadnik JSO Dragiša Radić.

Komandant JSO i pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada Banovića i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd - Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali.

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, a za načelnika je postavljen Andreja Savić.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignuta optužnica za pobunu JSO

Izvor: Beta, 09.Mar.2012

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije zbog organizovanja oružane pobune "crvenih beretki.

Nastavak na Beta...

Podignuta optužnica protiv osam članova JSO

Izvor: Studio B, 09.Mar.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika jedinice za specijalne operacije zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je danas Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević. ..Optuženi su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović Dušan Maričić, Veselin...

Nastavak na Studio B...

Uvertira za atentat

Izvor: Danas, 09.Mar.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika rasformirane JSO zbog oružane pobune 2001. godine, a odbacilo krivičnu prijavu protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice i načelnika Uprave bezbednosti VJ Ace Tomića, pošto u istrazi nije...

Nastavak na Danas...

Koštunica nije kriv za pobunu

Izvor: Press, 09.Mar.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine. Prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice i načelnika Vojnobezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.