Parnica u Njujorku neće uticati na postupak u Srbiji

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parnica u Njujorku neće uticati na postupak u Srbiji

BEOGRAD, NJUJORK - Parnični postupak za naknadu štete koji je pokrenula porodica Brajana Štajnhauera neće uticati na krivični postupak protiv Miladina Kovačevića koji su SAD ustupile Srbiji, tvrde u srpskom Ministarstvu pravde.



- Ministarstvo pravde je samo obavešteno da će biti pokrenuta parnica. U pitanju je građanska parnica za naknadu štete protiv američkih barova i restorana u kojima se toči piće i koja nema nikakve veze sa krivičnim postupkom protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kovačevića. Njemu će se suditi u Srbiji na osnovu odluke okružnog tužioca iz Njujorka - kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

On naglašava da Vlada Srbije nije i ne može biti ničiji advokat i napominje da je Srbija zbog kršenja Bečke konvencije od strane konzula i vicekonzula platila iznos od 900.000 dolara porodici Štajnhauer.

- To je urađeno na izričit zahtev vlade SAD koja nije htela da uzme novac od Srbije, već je zahtevala da se naknada štete za kršenje konvencije isplati porodici - napomenuo je Homen.

On je istakao da država Srbija više nema nikakvih obaveza prema vladi SAD.

Štajnhauerovi su podneli tužbu Okružnom sudu u Njujorku, koji je najviša instanca u sudskom postupku, za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanete ne samo povređenom Brajanu, već i njegovom ocu Ričardu i majci Marleni. U tužbi su spomenuti Kovačević i ostali učesnici tuče, ali je glavna optužba protiv vlasnika barova koji se terete da su piće točili maloletnim osobama koje nisu navršile 21 godinu.

Kovačevićev branilac Borivoje Borović kaže da oni nisu dobili tužbeni zahtev za naknadu štete. On tvrdi da ne postoji pravni osnov da se prema Kovačeviću pokrene postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, jer je to pitanje rešeno međudržavnim sporazumom između Srbije i SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.