Orić hteo da preuzme sarajevsko podzemlje

Izvor: Blic, 03.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orić hteo da preuzme sarajevsko podzemlje

Policija Federacije BiH je u nastavku prekjuče započete akcije u kojoj je uhapšen bivši komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić privela ukupno osam osoba, potvrdio je novinarima portparol policije Robert Cvrtak.



Portparol policije je kazao da je pet osoba pušteno nakon kriminalističke obrade, a da su tri zadržane i one su juče predate sarajevskom kantonalnom tužilaštvu. Pored Orića, za koga se nezvanično saznaje da je uhapšen zbog reketiranja, iza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << brave su se još našli njegova bivša supruga i Džermin Kadrić, a pretresena je i Orićeva kuća u blizini Tuzle.

Orić je prekjuče uhapšen u sarajevskom restoranu „Brajlović" zajedno sa Damirom Fazlićem, Nedimom Šahinpašićem i Branislavom Cvjetičaninom zvanim Svič iz Beograda, rodom iz Bačke Palanke. Svedoci su rekli da su policajci, koji su uleteli u restoran „Brajlović", zatekli Orića i još dve osobe u trenutku primopredaje više stotina hiljada maraka, koje su zaplenili. Kako piše sarajevsko „Oslobođenje", četvorica uhapšenih su juče nameravali da uzmu veću svotu novca od vlasnice jedne radnje u Tuzli, koja je, navodno, došla da isplati „kamatu".

Naser Orić je 2006. godine, zbog ratnog zločina nad Srbima, osuđen na dve godine zatvora, ali je pravosnažnom odlukom, 3. jula ove godine, oslobođen optužbe, zbog nedostatka dokaza. On se nedavno iz Tuzle preselio u Sarajevo, a sve češće je viđan u društvu s poznatim sarajevskim kriminalcem Naserom Keljmendijem, s kojim je, kako se govorilo, želeo da preuzme mesto „kuma", koje je ostalo upražnjeno ubistvom Ramiza Delalića Ćele i kasnijim hapšenjem braće Ali Rize i Muhameda Gašija, kojima se sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Pre izbijanja rata u Bosni, Orić je izvesno vreme bio u obezbeđenju tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Posle saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu, iz pritvora su pušteni Damir Fazlić, Nedim Šahinpašić i Branislav Cvjetičanin, zvani Svič, iz Beograda, a identitet ostalih privedenih policija nije saopštila. Orić je 2006. godine, zbog ratnog zločina nad Srbima, osuđen na dve godine zatvora, ali je pravosnažnom odlukom, 3. jula ove godine, oslobođen optužbe, zbog nedostatka dokaza.

Lica uhapšena s Orićem u sarajevskom restoranu nisu nepoznata BiH javnosti, ali ni ljudima u susednim državama. Nedim Šahinpašić sin je Senada Šahinpašića Šaje, jednog od najbližih prijatelja i saradnika bivšeg predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića i njegovog sina Bakira. Šaja je tokom rata zajedno sa Hasanom Čengićem bio glavni logističar Armije BiH i čovek od najvećeg Izetbegovićevog poverenja. Preko Šahinpašića i Čengića vodili su svi putevi oružja, deviza i humanitarne pomoći, koja je iz sveta dolazila u BiH. Damir Fazlić, nekadašnji savetnik bivšeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića, u ovdašnjoj javnosti je predstavljan kao dobar prijatelj s beogradskim biznismenima, ali i s Miloradom Ulemekom Legijom. U poslednje vreme, u pojedinim sarajevskim medijima dovođen je u vezu oko sumnjivih poslova vezanih za Elektroprivredu BiH i najavljenu izgradnju nekoliko hidrocentrala. Neizbežna je i njegova uloga u pokušajima privatizacije fabrika duvana u Sarajevu i Mostaru, a hrvatski mediji dovodili su ga u vezu i sa Hrvojem Petračom oko trgovine oružjem. Nekadašnji savetnik premijera Srbije Zorana Đinđića, Vladimir Popović, u više navrata je tvrdio kako ima sve dokumente o Fazliću, njegovim kriminalnim delima po Srbiji i vezama sa takozvanom duvanskom mafijom i njenim organizatorima, a mnogi se sećaju da je po nalogu srpske policije saslušan u vezi s okolnostima ubistva premijera Đinđića.

Orić je imenovao advokata Vasviju Vidović da ga brani u ovom procesu. Vidovićeva je bila njegov branilac i pred Haškim tribunalom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.