Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marović: Zajednički napori sa NATO da se uhapsi Mladić

Brisel -- Predsednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, izjavio je u utorak u Briselu da je s Atlantskim savezom postignut dogovor o zajedničkim naporima da se uhapsi i Haškom sudu preda optuženi bivši glavnokomandujući general bosanskih Srba Ratko Mladić, s tim da se utvrdi i da li se on nalazi na teritoriji SCG. Marović je, posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Džordžom Robertsonom, rekao da je još jedan preostali uslov za ulazak SCG u Partnerstvo za mir, pored hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mladića, da se nađe rešenje i za tužbu bivše SRJ protiv lidera osam zemalja NATO zbog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. On je kazao da je u tom cilju razgovarano i o temeljitoj reformi Vojske SCG.

Robertson je rekao da NATO želi da SCG što pre uđe u evroatlantske strukture i da NATO već sarađuje sa vlastima u Beogradu kako bi se ubrzao ulazak u Partnerstvo za mir, ali je potvrdio da je zato potrebno i da Mladić bude predat Haškom sudu. Dolazak Marovića, prvog predsednika SCG, u sedište NATO je "istorijski događaj", rekao je Robertson. On je kazao da postoje "široka polja za dobru saradnju" Beograda i Podgorice sa Atlantskim savezom.

"Budući susreti koje će naš ministar Goran Svilanović i premijer Srbije, Zoran Živković, ovih dana imati u Vašingtonu s Kolinom Pauelom i drugim predstavnicima američke administracije, može da razjasni još neke okolnosti, koje bi ovaj proces ubrzale i dovele do konačnog cilja", rekao je Marović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.