Linta: Doneti Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2021, 13:28

Linta: Doneti Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbiju, povodom 80 godina od osnivanja genocidne Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, da donese Rezoluciju o genocidu te kvislinške nacističke tvorevine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

U saopštenju Linta se založio i za osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida NDH i za ustanovljenje Dana sećanja na srpske žrtve genocida NDH.

"Cilj predloženih mera jeste da se na sistematski način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neguje kultura sećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad našim narodom u međunarodnoj zajednici", naveo je Linta.

Podsetio je da je ukupno na teritoriji NDH ubijeno više od 750.000 Srba i da su jedino u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje dece i da je u njima prema nepotpunim istraživanjima stradalo 42.791 srpsko dete; 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece.

Linta ukazuje i da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen kroz odluke Ministarstva uprave, preporuke Saveta za suočavanje s prošlošću hrvatske vlade i presude prekršajnih sudova i Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Podsetio je i da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, da više od 30 ulica i dale nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom režimu; da je podignuto na desetine spomenika ustaškim zločincima i da se služe mise ustaškom vođi Anti Paveliću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.