Legija dokazivao poreklo novca za kuću

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija dokazivao poreklo novca za kuću

Prvi proces za oduzimanje nelegalno stečene imovine protekao bez prisustva javnosti zbog „zaštite interesa dece” Milorada Ulemeka

U sudnici Specijalnog suda koja se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu juče je, prvi put u istoriji srpskog pravosuđa, počeo proces za oduzimanje imovine stečene kriminalom. Osuđen za atentat na dr Zorana Đinđića, otmicu i ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i za niz drugih najtežih krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dela, Milorad Ulemek Legija, morao je da dokazuje poreklo novca kojim je kupio kuću u Ulici Ilije Stojadinovića 75, u beogradskom naselju Filmski grad. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal koje je predstavljao tužilac Jovan Prijić tereti Ulemeka da je do tog novca došaootmicom biznismena Vuka Bajruševića.

Jučerašnji proces protekao je bez prisustva javnosti, iako je u sudnicu u Centralnom zatvoru prvobitno bilo pušteno tridesetak novinarskih ekipa. Sudija Milimir Lukić, pošto je prethodno potvrdio prisustvo svih stranaka–Ulemeka, njegove žene Aleksandre Ivanović, njihovih branilaca, zastupnika njihove maloletne dece, kao i punomoćnike „Stankom” poslovnog sistema, imao je jednu pravnu dilemu. On je tražio od stranaka da se izjasne o pitanju prisustva javnosti na ročištu, pošto zakon u tom delu nije precizan. Dok je tužilac Prijić smatrao da bi ročište trebalo da bude javno, Legijin branilac, Slobodan Milivojević, tražio je zatvaranje procesa za javnost, uz obrazloženje da je taj postupak u cilju zaštite interesa maloletne dece. Na pitanje sudije, da li smatra da bi novinari trebalo da se udalje samo sa onog dela ročišta koje se odnosi na maloletnu decu Minu i Luku ili sa čitavog postupka, Milivojević je tražio da se oni trajno udalje. Nakon konsultacija, stranke su se saglasile da se javnost, izuzev rodbine, povuče s ročišta. Puna sala novinara ustala je i napustila sudnicu.

Da podsetimo, Specijalno tužilaštvo je u zahtevu sudu zatražilo da se Ulemeku privremeno oduzme kuća u Filmskom gradu, jer smatra da je stečena krivičnim delom otmice, odnosno da je kupljena novcem koji je naplaćen od otkupa Vuka Bajruševića. Na suđenju pripadnicima „zemunskog klana”, svedoci saradnici su kazali da je od otmice Bajruševića ta kriminalna grupa uzela otkup od 1,5 miliona nemačkih maraka, a da je Ulemek za sebe uzeo 500.000 maraka.

Novim zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je usvojen 1. marta ove godine, propisano je da optuženima za organizovani kriminal i druga zakonom predviđena krivična dela može biti trajno oduzeta sva imovina koja nije u srazmeri sa njihovim legalnim prihodima.

Krsto Bobot, pravni zastupnik supruge Milorada Ulemeka Legije, izjavio je posle jučerašnjeg ročišta da su branioci stavili određene procesne primedbe u nastavku suđenja, dodavši da će branioci dostaviti materijalne dokaze o poreklu njene imovine, čime će opovrgnuti navode tužilaštva da je kuća u Filmskom gradu nezakonito stečena.On je takođe rekao da je zakon o oduzimanju imovine, na koji se poziva Specijalno tužilaštvo neustavan, ocenivši da je pre svega neustavna odredba koja ukida pretpostavku nevinosti u tom zakonu.

D. Krstić

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.