Legija: Stanišić   mi  je dao pare za vilu

Izvor: Blic, 24.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija: Stanišić mi je dao pare za vilu

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija juče je na ročištu za oduzimanje njegove vile u Beogradu tvrdio da je novac za izgradnju dobio od Državne bezbednosti i da je o tome potpisao ugovor sa tadašnjim šefom DB-a Jovicom Stanišićem, saznaje „Blic”.

S predlogom Ulemeka da se od BIA zatraži njegov stambeni dosije i da se proveri kako je dobio vilu u ulici Ilije Stojadinovića 87 složilo se i zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić, pa je sudija Milimir Lukić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodi postupak, prihvatio predlog. Osim toga, sud će od BIA zatražiti i da dostavi podatke o Ulemekovim primanjima dok je bio pukovnik DB, jer tužilaštvo to još nije ispitalo.

Ulemek je u novoj specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu izjavio da ne poseduje nijedan dokument o kojim može da dokaže da je stan dobio od DB-a, ali da takvi papiri moraju da postoje u BIA. Inače, kao vlasnici kuće u Filmskom gradu vode se Milorad Ulemek, njegova nevenčana supruga Aleksandra Ivanović i njihovo dvoje maloletne dece.

Tužilaštvo je u zahtevu tražilo da se od Ulemeka i Aleksandre Ivanović

POGLEDAJTE GRAFIČKI PRIKAZ

oduzmu dva dela vile, odnosno lamele dva i tri, koja ukupno ima 150 kvadratnih metara. Vlasnik prve lamele je preduzeće „Stankom” čiji su se pravni zastupnici juče pojavili u postupku. Ulemek je 1998. kupio od „Stankoma” lamelu tri, dok su Aleksandra Ivanović i njihovo dvoje dece 2000. potpisali predugovor, a 2004. sklopili ugovor o kupovini lamele dva. Predstavnici „Stankoma” su za vreme finansijske istrage predali Specijalnom tužilaštvu te ugovore, a juče su na ročištu potvrdili da je „Stankom” vlasnik lamele jedan.

Zastupnici Aleksandre Ivanović, advokati Krsto Bobot i Goran Petronijević, juče su predali sudu pisane dokaze o poreklu njene imovine. Advokt Bobot kaže za „Blic” da se nada da su ti dokumenti dovoljni da „dokažu da je ona imovinu stekla na zakonit način”.

Sudija Milomir Lukić će doneti odluku o zahtevu tužilaštva da se oduzme vila, nakon što stigne odgovor iz BIA o zaradi Ulemka, kao i o navodnom ugovoru za koji on tvrdi da je sklopio sa Stanišićem. Inače, sudija Lukić je bio predsednik veća koje je osudilo Ulemeka na 40 godina zatvora u postupku protiv zemunskog klana za više ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Tužilac Prijić je u zahtevu za oduzimanju imovine, koji je prvi put podnet u Srbiji, naveo da su Ulemek i Aleksandra Ivanović kupili su vilu od 150 kvadratnih metara u Žarkovu novcem od otmice Vuka Bajruševića.

U zahtevu se tužilac Prijić poziva na presudu Ulemeku u postupku protiv zemunskog klana za više ubistava, otmice Milije Babovića, Suvada Musića i Vuka Bajruševića i terorističke napade na sedište DSS i preduzeće „Difens roud”. Citiraju se izjave svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija i Zorana Vukojevića Vuka koji su svedočili da je od otmice Bajruševića uzet otkup od jedan i po miliona nemačkih maraka, a da je Ulemek za sebe uzeo 500.000 maraka. Citira se i izjava svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta da je Ulemek, kada je dobio novac, kupio vilu u Ulici Ilije Stojadinovića 87. U zahtevu tužilac Prijić navodi da je proverom u Penziono-invalidskom fondu utvrđeno da Ulemek i njegova žena u to vreme nisu imali nikakva primanja.

Na jučerašnje ročište došli Ulemek i njegov branilac Slobodan Milivojević, dok je Aleksandra Ivanović imala dva branioca. „Stankom” su zastupala četiri pravna zastupnika, dok je Specijalno tužilaštvo predstavljao Jovan Prijić.

Ulemek seo pored supruge

U sudnicu su prvo ušli tužilac, advokati i zastupnici kompanije „Stankom”, a zatim su u stakleni boks iza sudnice ušli novinari. Ulemek je uveden kroz stakleni kavez, koji je predviđen za optužene, ali je smešten za sto u sudnici za kojim je već sedela Aleksandra Ivanović. Između njih je sve vreme sedeo Ulemekov zatvorski čuvar. Ulemek je bio u tamnom odelu, bez kravate, a kosu je vezao u rep. Kada je sudija Lukić pitao ko su zastupnici dvoje maloletne dece, Ulemek je pogledao u suprugu i posle obostranog klimanja glavom rekao je da su oni. Oni su se, takođe, posle pitanja sudije Lukića da li hoće da ročište bude javno, pogledom saglasili da to ne žele.

Isključena javnost

Sudija Milimir Lukić juče je na početku ročišta rekao da ne postoje zakonske odredbe kojima se određuje da li postupak treba da bude javan. On je naveo da se u postupku spominju i maloletna deca, pa je pitao stranke da se izjasne. Tužilac Jovan Prijić rekao je da je bolje da bude javan, a advokati Ulemeka i Aleksandre Ivanović zatražili su kratke konsultacije. Nakon konsultacija, advokat Slobodan Milivojević saopštio je da je traže da javnost bude isključena zbog maloletne dece. Tužilac Prijić rekao je da nema ništa protiv predloga odbrane, pa je sudija Lukić doneo odluku da se javnost isključi. Sudija je dozvolio njihovoj rodbini da ostanu, ali se juče pojavio samo Ulemekov brat.

Obezbeđenje zatvorske sudnice

Sudnica u beogradskom Okružnom zatvoru juče je bila prvi put korišćena u nekom postupku. Osim zatvorskih čuvara sudnicu je obezbeđivala i sudska straža, a bili su uključene i specijalne jedinice MUP. Čuvarima je potrebno deset minuta da obezbede rutu kojom se Ulemek sprovodi od ćelije u posebno obezbeđenom delu Okružnog zatvora do sudnice i dva minuta da ga dovedu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.