Komandant Naci napada Žandarmeriju

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Komandant Naci" napada Žandarmeriju

Istragu protiv nedavnih terorističkih napada kod Bujanovca i u Preševu, srpske službe bezbednosti usmerile ka grupi Ljirima Jakupija, poznatog i pod imenom "Komandant Naci", piše "Politika".

Srpske službe bezbednosti usmerile su istragu nedavnih terorističkih napada kod Bujanovca i u Preševu ka grupi poznatog teroriste Ljirima Jakupija, zvanog "Naci", saznaje "Politika" iz izvora bliskih istrazi.

Jakupi (30), rodom iz Bujanovca, i članovi njegove grupe se, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dostupnim informacijama, nalaze na Kosovu i Metohiji, u okolini Gnjilana, piše "Politika".

Sagovornik lista navodi da postoje ozbilje informacije da su napadi delo Jakupija, ali da za sada nije poznato da li je on direktno učestvovao ili je poslao članove svoje grupe da minobacačem gađaju pripadnika Žandarmerije i bace bombu na stambenu zgradu u Preševu.

U dva odvojena incidenta ranjene su ili povređene četiri osobe, dvojica pripadnika Žandarmerije i jedna žena i dečak, oboje albanske nacionalnosti.

Službe bezbednosti zadužene za rasvetljavanje poslednjih događaja u Kopnenoj zoni bezbednosti došle su i do podataka koji su mogući motivi terorističkih napada.

Prve informacije govore da su članovi grupe Jakupija hteli samo da naglase da su još aktivni, ali i da isprovociraju pripadnike Žandarmerije na neku širu akciju koja bi izazvala revolt albanskog stanovništva.

Za Jakupija se poslednji put čulo u leto 2007. godine kada je na Šar planini izbegao da ga makedonska policija uhapsi.

Jakupi je sredinom 1998. godine postao dobrovoljac OVK i "vatreno krštenje" u borbama sa srpskim snagama bezbednosti imao je na području Đakovice, pod komandom Ramuša Haradinaja.

U februaru 2000. godine, Jakupi je sa Šefćetom Muslijuom radio na osnivanju Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB), koja je od 2001. do 2004. izvodila oružane napade i otmice ljudi na području tri opštine juga Srbije.

Prema podacima srpskih bezbednosnih službi, Jakupi važi za izuzetno sposobnog teroristu i najvećeg stručnjaka za eksploziv među albanskim ekstremistima.

Operacija "Planinska bura" 

Makedonska policija, pre dve godine, razbila grupu naoružanih Albanaca u okolini sela Brodec, Vešala i Vejce nedaleko od Tetova i tom prilikom zaplenila zapanjujuću količunu naoružanja, uključujući i protivavionake projektile SA-7 i protivtenkovske vođenje rakete "fagot".

Specijalci su, uz podršku oklopnih helikoptera i transportyera, upali u okolinu sela Brodec, gde se po begu iz kosovskog zatvora "Dubrava" krili Lirim Jakupi i njegovi najbliži saradnici Ramadan Šiti i Metin Islami, koji su tokom borbi ubijeni.

Akcija makedonskih specijalaca protov grupe od oko 30 odmetnika trajala je svega nekoliko časova, a tokom borbi oštećeno je nekoliko atomobila, kuća i lokalna džamija.

SAD su, odmah po okončanju akcije, pohvalile profesionalnost makedonskih policajaca i pokrenule internu istragu o vezama Islamija i Šitija sa čitavim nizom grupa radikalnih islamista na Kosovu, u zapadnoj Makedoniji i u Sandžaku, ali rezultati te istrage nikada nisu saopšteni.

Ramadan Šiti je Saudijac, koji je iz matične države proteran posle optužbi da je umešan u planiranje ubistava visokih zvaničnika, posle čega se obreo na Kosovu, gde su ga 2005. godine uhapsili Amerikanci na osnovu međunarodne poternice.

Prethodno, Šiti je pobegao iz zatvora u Skoplju, gde je služio kaznu zatvora zbog ubistva taksiste, a njegovo ime se povezuje i sa bombaškim napadima iz 2005. godine.

Jakupijeva grupa smatra se otcepljenim delom Albanske nacionalne armije, koji je UNMIK 2003. godine proglasio za terorističku organizaciju, nakon pokušaja miniranja pruge na severu Kosova. Oni su, tokom akcije, nosili uniforme za obeležjima Nacionalne oslobodilačke armije, koja je rasformirana posle potpisivnja Ohridskog mirovnog sporazuma 2001. godine.

Jakupi je, tokom proteklih godina, u nekoliko navrata pokušavao da isprovocira akcije makedonske policije, prvo u selu Kondovo u predgrađu Skoplja, a zatim i u Tanuševcima, ali bez preteranog uspeha.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.