Poginuo paraglajderista kod Loznice

Izvor: RTS, 13.Dec.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo paraglajderista kod Loznice

Na planini Gučevo, u okolini Loznice juče je na drvetu visokom 30 metara pronađen bez znakova života paraglajderista Miroslav Tursunović. U traganju je učestvovalo dvadesetak ljudi, članova službe za vanredne situacije, policajaca, vatrogasaca i alpinista.

Miroslav Tursunović (60) iz Loznice poginuo je planini Gučevo kada je paraglajderom sleteo na nepristupačan teren.

Predsednik Paraglajding kluba "Skaj" iz Loznice Vladimir Krasavčić je saopštio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubuduće biti organizovani memorajalni turniri parglajdera koji će nositi ime Miroslava Tursunovića, koji je tragično stradao.

Krasavčić je rekao da ga je "izuzetno potreslo saznanje da je njegov stariji kolega, paraglajderista Miroslav Tursunović poslednji put u subotu uzleteo sa planine Gučevo".

"Loznički paraglajderisti, prvenstveno iz materijalnih razloga, upotrebljavali su krila stara i po desetak godina, ali mi nije poznato koje je krilo koristio Tursunović prilikom fatalnog leta", naglasio je Krasavčić.

Istražni sudija Opštinskog suda Živadin Lazić je rekao da je paraglajderista izgubio život prilikom pada letelice na planini Gučevo.

Prema Lazićevim rečima, na osnovu uviđaja završenog sinoć oko 22 sata, utvrđeno je da je Tursunović izgubio život na jugoistočnoj strani Gučeva, u krošnji bukve visoke oko 30 metara na koju je pao ubrzo posle otiskivanja sa uzletišta na toj planini.

Tursunović je uzleteo oko 12 sati, a sa njim u društvu, u drugoj letelici, bio je paraglajderista Darko Panić (22) iz Beograda.

"Panić je rekao da je ubrzo posle poletanja primetio da je sam u vazduhu, a kasnije posle prizemljenja je uspeo da uoči stradalog kolegu visoko na drvetu", objasnio je sudija Lazić.

Prema njegovim rečima, zbog neprostupačnog terena zatražena je pomoć MUP-a čiji helikopter zbog loših vremenskih uslova na području Gučeva nije mogao da bude poslat na lice mesta.

Sudija je objasnio da je prisutni lekar tom prilikom konstatovao da Tursunović nije živ i dodao da će obdukcijom biti utvrđeno šta je uzrok njegove smrti.

Uviđaj na licu mesta

"Danas bi trebalo da komisija civilnog vazduhoplovstva obavi uviđaj na licu mesta, kako bi se utvrdilo šta je uzrok Tursunovićevog pada ubrzo posle starta sa uobičjenog uzletišta paraglajderista, u čemu će pomoći i delovi letelice koji su ostali na drvetu", rekao je Lazić.

Lazić je rekao da je Tursunovićevo telo uz pomoć vatrogasaca i pripadnika specijalne jedinice policije evakuisano sinoć oko 21.30 časova.

Učestvovalo je 12 članova službe za vanredne situacije, pripadnici policijske stanice u Loznici, vatrogasne službe i 3 člana spasilačke službe i obučeni alpinisti, bez kojih je bilo nemoguće popeti se do stradalog paraglajderiste na drvetu, na visini od 30 metara.

Željko Polić, pripadnik spasilačke ekipe, izjavio je da je proveo više od dva sata u krošnji drveta, pokušavajući da skine nastradalog. Međutim, kada je paraglajderista skinut sa drveta nije davao znake života.

Pripadnik vatrogasne spasilačke ekipe Kristoljub Kovačević rekao je da su korišćeni nadljudski napori u spasavanju, zbog veoma teških uslova.

Spasavanje su otežavali kiša i sneg, kao i nepristupačan teren i činjenica da je bila noć.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginuo paraglajderista

Izvor: S media, 13.Dec.2009

Istražni sudija Opštinskog suda u Živadin Lazić rekao da je paraglajderista iz Loznice Miroslav Tursunović (60) izgubio život prilikom pada letelice na planini Gučevo. ..Prema Lazićevim rečima, na osnovu uvidjaja završenog sinoć oko 22 sata, utvrdjeno je da je Tursunović izgubio život na...

Nastavak na S media...

Tragičan pad paraglajdiste

Izvor: Mondo, 13.Dec.2009

Paragladista iz Loznice Miroslav Tursunović (60) poginuo je na planini Gučevo iznad tog grada, izjavio je danas istražni sudija Opštinskog suda u Loznici Živadin Lazić.

Nastavak na Mondo...

Tragično završen let lozničkog paraglajderiste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2009

LOZNICA - Istražni sudija Opštinskog suda Živadin Lazić rekao je danas Tanjugu da je paraglajderista iz Loznice Miroslav Tursunović (60) izgubio život prilikom pada letelice na planini Gučevo...Prema Lazićevim rečima, na osnovu uviđaja završenog sinoć oko 22 sata, utvrđeno je da je Tursunović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Paraglajdingom u smrt

Izvor: Večernje novosti, 13.Dec.2009

Nesreća na planini Gučevo iznad Loznice, odnela život iskusnog letača paraglajdingom: Miroslav Tursunović udario u krošnju visoke bukve i poginuo

Nastavak na Večernje novosti...

Poginuo paraglajderista iz Loznice

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2009

Istražni sudija iz Loznice Živadin Lazić je rekao da je paraglajderista iz Loznice Miroslav Tursunović (60) poginuo prilikom pada letelice na planini Gučevo...Prema Lazićevim rečima, na osnovu uviđaja završenog u subotu veče, utvrđeno je da je Tursunović izgubio život na jugoistočnoj strani...

Nastavak na Vesti-online.com...

Poginuo na paraglajdingu!

Izvor: Press, 13.Dec.2009

Paraglajderista Miroslav Tursunović (60) iz Loznice poginuo je u subotu na planini Gučevo kada je zbog guste magle izgubio orijentaciju i udario u drvo. Telo nesrećnog paraglajderiste spasioci su tek posle osam sati spustili sa krošnje stabla visokog 30 metara!. Miroslav Tursunović...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.