Kobni let paraglajderom

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobni let paraglajderom

Miroslav Tursunović nastradao na jugoistočnoj strani planine Gučevo

Iskusni paraglajderista Miroslav Tursunović (60) iz Loznice izgubio je život u subotu prilikom pada letelice na planini Gučevo. Prema rečima istražnog sudije Opštinskog suda u Loznici Živadina Lazića, utvrđeno je da je Tursunović nastradao na nadmorskoj visini od oko 700 metara na jugoistočnoj strani Gučeva, u krošnji bukve visoke oko 30 metara na koju je pao ubrzo posle otiskivanja sa uzletišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na toj planini.

Tursunović je uzleteo u subotu oko 12 časova, a s njim u društvu, u drugoj letelici, bio je paraglajderista Darko Panić (22) iz Beograda. Panić objasnio da je ubrzo posle poletanja primetio da je sam u vazduhu, a kasnije posle prizemljenja je uspeo da uoči stradalog kolegu visoko na drvetu, rekao je sudija Lazić u izjavi Tanjugu.

Zbog nepristupačnog terena zatražena je pomoć MUP-a, ali policijski helikopter zbog loših vremenskih uslova na Gučevu, mraka, magle i kiše, nije mogao da bude poslat na mesto nesreće. Tursunovićevo telo je uz pomoć vatrogasaca iz Šapca, alpinista i pripadnika specijalne jedinice policije evakuisano je u subotu oko 21.30 sati.

„Prisutni lekar je tom prilikom konstatovao da Tursunović nije živ. Obdukcijom koju sam naložio biće utvrđeno šta je uzrok njegove smrti”, objasnio je istražni sudija. Paraglajder je laka letelica, nalik dvoslojnom, plitkom padobranu, na kojoj pilot visi ispod lakog krila kojim upravlja zatežući i popuštajući konopce. Letenje paraglajderom spada u visokorizične sportove, o čemu svedoči i podatak da je stradanje Miroslava Tursunovića peta smrt pilota paraglajdera za poslednje četiri godine.

Krajem avgusta prošle godine, državljanin Srbije Ljubiša Novačešković (59) utopio se u Ohridskom jezeru, posle pada paraglajderom. U jezero je pao u blizini autokampa Ljubanište, a smrt je konstatovana u medicinskom centru u Ohridu.

Samo mesec dana ranije, Miroslav Ponjavić (48) iz Boljevca poginuo je nedaleko od sela Bučje u opštini Knjaževac. On je s dvojicom kolega poleteo paraglajderom s planine Tupižnice i posle sto metara srušio se s visine od 20 metara.

Na istom mestu, deset meseci ranije, nastradao je paraglajderista Ivan Aleksić Vojnik (30) iz sela Jablanica kod Boljevca. Na planini Tupižnici, pri veoma dobrom danu za letenje, on se survao na zemlju pošto je izgubio kontrolu nad letelicom, a preminuo je na putu ka bolnici u Nišu.

Početkom avgusta 2005. godine, paraglajderista Miladin Mojović (25) iz Ivanjice poginuo je na Brajićima iznad Budve. Mojović je uzleteo s Piramide, uzletišta za paraglajding, i krenuo u jednom pravcu, ali ga je vetar zaneo i okrenuo na drugu stranu. Udario je u obližnju stenu, a od zadobijenih povreda glave odmah je preminuo.

Prema najavama predsednika Paraglajding kluba „Skaj” iz Loznice Vladimira Krasavčića, ubuduće će biti organizovani memorijalni turniri paraglajdera koji će nositi ime tragično nastradalog Miroslava Tursunovića. Krasavčić je Tanjugu rekao da ga je „izuzetno potreslo saznanje da je njegov stariji kolega Miroslav Tursunović poslednji put u subotu uzleteo s planine Gučevo”.

„Čika Turso je bio divan drug, izvanredan čovek i vrhunski pilot-paraglajder, koji zahvaljujući svojoj prirodi i velikom znanju nikada nije bio spreman na bilo kakve rizike u tom sportu”, rekao je Krasavčić.

On je dodao da su „loznički paraglajderisti, prvenstveno iz materijalnih razloga, upotrebljavali krila stara i po desetak godina”, ali je naglasio da mu „nije poznato koje je krilo koristio Tursunović prilikom fatalnog leta”.

Marko Albunović

[objavljeno: 14/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.