Ko je potegao ombudsmanov pištolj?

Izvor: Politika, 21.Apr.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je potegao ombudsmanov pištolj?

MUP neće voditi istragu povodom smrti u stanu Saše Jankovića od pre 22 godine, zbog apsolutne zastarelosti slučaja

Ombudsman Saša Janković, 1. aprila 1993. godine, kada je u njegovom stanu mrtav zatečen Predrag Gojković, nije imao oružni list za pištolj CZ-99 sa fabričkim brojem 42004, piše u policijskom zapisniku sa lica mesta od pre 22 godine. Ovaj izveštaj pročitao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije na konferenciji za novinare u Palati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbija. U ovom zapisniku, kako je naveo, piše i da je pištolj sa okvirom od sedam metaka tada oduzet od Jankovića, o čemu mu je izdata odgovarajuća potvrda.

Dnevni list „Informer” objavio je da se u stanu oca Saše Jankovića, u kojem je živeo, 1. aprila 1993. godine, Jankovićevim pištoljem, za koji nije imao dozvolu ubio njegov drug Predrag Gojković. Ovaj list je naveo i da je u tom trenutku u stanu bio i Đorđe Grubačić, tada student iz Loznice. Grubačić je sedam godina kasnije kao policajac uhapšen i kasnije osuđen, zbog pomoći učiniocu posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

Danijela Vukosavljević

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju od srede

-----------------------------------

Odgovor ombudsmana Saše Jankovića

Samoubistvo mog prijatelja za njih je moja mračna tajna a za mene najveća tragedija

Davno sam napisao da tabloidi pod dirigentskom palicom centara moći po želji od nekog prave heroja, a od nekog drugog – najgoreg kriminalca.

Tako je „Informer” bez ijednog dokaza objavio da je iz mog, navodno nelegalnog pištolja pre 22 godine izvršeno samoubistvo, da je slučaj prikriven, a ja ucenjen od „bezbednosnih struktura” i „bivše vlasti”. Kampanju je zdušno prihvatila Televizija Pink. I pored mog jasnog demantija laž o nelegalnosti pištolja (ucena od bivše vlasti zbog događaja od pre 23 godine besmislena je sama po sebi, kao što je i interes bezbednosnih službi za mladog studenta), nekoliko dana kasnije, pošto su se u kampanju uključili odbornik, ministar i predsednik vlade, prelila se u glavne medije.

Ministar Stefanović prvo je najavio istragu, pa dan kasnije rekao da je ne može biti; izjavljuje da ne zna kako je dokumentacija o događaju od pre 22 godine „procurela” do tabloida, pita javno šta se zaista desilo, kaže da MUP nema elektronsku dokumentaciju o pištolju, a da papirnu traži i da o celom slučaju poseduje samo jedan papir na kojem piše da nisam imao dozvolu. Dakle, ministar čije ministarstvo mora da ima sve dokumente i podatke ne zna nijednu činjenicu iz svoje nadležnosti, ali priču diže na institucionalni nivo. A činjenice su jasne.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju od srede

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.