Janković: Nastavak kampanje laži

Izvor: Danas, 21.Apr.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nastavak kampanje laži

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija neće voditi istragu zbog apsolutne zastarelosti u vezi sa slučajem iz 1993. godine kada je u stanu zaštitnika građana Saše Jankovića njegov prijatelj izvršio samoubistvo. On je na konferenciji za novinare pročitao policijski izveštaj od 1. aprila 1993. u kome se navodi da Janković nije imao oružani list za pištolj CZ i da mu to oružje privremeno oduzeto.

Zaštitnik građana negirao je za naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << list da je pištolj bio nelegalan.

- Prost uvid u registar podataka o oružju u posedu građana, koji vodi MUP, dokazuje da je prvi vlasnik pištolja CZ 99 serijski br. 42004, koji je kupljen u fabričkoj prodavnici u Kragujevcu, bio moj otac; da je dan pre tragedije pištolj sa njegovog imena preregistrovan na moje ime (registarski broj oružnog lista, koji je izdat u mom rodnom gradu Loznici, bio je 7391) - istakao je Janković, dodajući da je pištolj bio u njegovom vlasništvu narednih 15 godina, dok ga 13. novembra 2008. nije prodao i novi vlasnik ga u Beogradu registrovao na svoje ime.

Stefanović je rekao da se konsultovao sa Tužilaštvom i da su utvrdili da je nastupila apsolutna zastarelost, te da policija neće voditi istragu o samoubistvu, ali će ispitati sve u vezi sa oružjem "jer javnost to želi da zna". Ministar je istovremeno ocenio i da su izjave Jankovića tim povodom bile neprimerene, kao i da su mediji slobodni i "da mogu da pišu šta hoće".

Zaštitnik građana Saša Janković kaže za Danas da je teško dati komentar na medijske napise i izjave ministra Stefanovića.

- On sam najavljuje pokretanje istrage, onda sutradan kaže da od toga neće biti ništa, a u svemu temu vidi moju odgovornost - ističe Janković. On dodaje da je pištolj bio legalan, kao i da stoji iza svega što je prethodnih dana govorio.

- Ministar bi to trebalo da zna, jer je sva dokumentacija u njegovom ministarstvu - kaže Janković. Ombudsman nije želeo da komentariše medijske napise.

- Jedan sam od aktera priče i ne želim da komentarišem, niti ću kao zaštitnik građana pokrenuti neki postupak protiv medija. Da li ću to učiniti privatno, nije za javnu raspravu - navodi Janković.

Na pitanje kako su pojedini mediji objavili detalje iz policijskog izveštaja, Stefanović je odgovorio da je od tog događaja prošlo 22 godine, i da "ko zna ko je od tada imao mogućnost da ima uvid u tu dokumentaciju".

- Teško je za tako nešto utvrditi odgovornost, pogotovo što tada dokumenta nisu bila u elektronskoj formi već su se kucala na mašinama - rekao je Stefanović. On je ponovio da Janković za pištolj CZ nije posedovao oružani list i najavio da će policija istražiti sve u vezi tog oružja. Neka od pitanja na koja ministar želi odgovor su - kada je izdat oružani list za oružje, kako se to oružje kretalo, ko je od koga to kupio, ko je kome prodao, gde se šta desilo, "da ne bi ispalo da bilo šta zataškavamo i da bi javnost znala kako su se te stvari dešavale".

- Pošto je tada evidencija za oružani list rađena ručno, potrebno je malo vremena da je pronađemo. Nemamo je u elektronskoj bazi. Ali čim to učinimo, javnost će biti obaveštena - istakao je Stefanović.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je pištolj, kojim je pre 22 godine njegov prijatelj izvršio samoubistvo, bio uredno registrovan na njegovo ime i da je ministar unutrašnjih poslova "morao ili mogao" da zna da je laž da je oružje bilo nelegalno. On je dodao da su tabloidi "otkrili" nešto što nikad nije skrivano i da se kampanja laži nastavlja, uprkos demantiju.

OEBS podržao ombudsmana

Misija OEBS u Srbiji izrazila jezabrinutost zbog kampanje koja se vodi protiv institucije i ličnosti Zaštitnika građana Saše Jankovića. "Nezavisne institucije, odgovorni mediji, transparentna vlast koja deluje u skladu sa vladavinom prava, kao i odgovorna policijska služba su fundamentalni elementi za funkcionisanje svakog demokratskog sistema", rekao je vršilac dužnosti šefa Misije OEBS Majkl Ujehara

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Ko je potegao ombudsmanov pištolj?

Izvor: Politika, 21.Apr.2015

MUP neće voditi istragu povodom smrti u stanu Saše Jankovića od pre 22 godine, zbog apsolutne zastarelosti slučaja..Ombudsman Saša Janković, 1. aprila 1993. godine, kada je u njegovom stanu mrtav zatečen Predrag Gojković, nije imao oružni list za pištolj CZ-99 sa fabričkim brojem 42004, piše...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.