Joca Amsterdam za iskaz kuma ponudio 10.000 evra

Izvor: Blic, 05.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joca Amsterdam za iskaz kuma ponudio 10.000 evra

BEOGRAD - Za informaciju o svedočenju Slobodana Đurovića pred hrvatskom policijom Sreten Jocić, kako saznaje „Blic”, nudio je 10.000 evra. Da li ga je Đurović, sa kojim je u kumovskim odnosima, doveo u vezu sa ubistvom Ive Pukanića, Jocić je pokušavao da sazna preko prijatelja u srpskom, ali i u hrvatskom kriminalnom podzemlju.



Veza Đurovića, poznatijeg kao Kardinal koji je šest dana posle ubistva uhapšen u Hrvatskoj, i Jocića, koji je od prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srede u Okružnom zatvoru u Beogradu, traje već nekoliko godina.

- Đurović je prvi Jocićev saradnik, čovek kroz čije ruke je prošao sav njegov novac. U podzemlju je slovio za Jocićevog knjigovođu - osobu koja je novac zarađen kriminalom ubacila u legalne tokove, najviše kroz privatizaciju. Vlasnik je nekoliko firmi „Grosom trejding”, „Veko trejd”, „Pangram”, „Vermot”... U bliskim vezama je s većinom Jocićevih saradnika, među kojima su i nekadašnji čelnici DB-a Jovica Stanišić i Franko Simatović - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP Srbije.

Đurović je, prema policijskim saznanjima, bio i ključna figura organizacije Pukanićevog ubistva koje je naređeno u Beogradu. Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine, a u bombaškom napadu ispred zgrade „Nacionala” stradao je i njegov bliski saradnik Niko Franić.

- Đurović je osoba koja Jocića povezuje sa Robertom Matanićem i ostatkom hrvatske ekipe koja je imala zadatak da izvrši ubistvo. Matanić nije nasumice odabran. On je godinama deo Jocićeve kriminalne grupe, čovek koji za njega obavlja najprljavije poslove. Slovio je za Jocićevog plaćenog ubicu u Bugarskoj, zbog čega je bilo pokušano i sprečavanje njegove ekstradicije iz srpskog u tamošnji zatvor u avgustu 2007. godine. U Jocićevoj organizaciji tada je planirano Matanićevo bekstvo iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, do čega nije došlo. Matanić je izručen bugarskim vlastima, ali je i pušten nekoliko meseci kasnije zbog „nedostatka dokaza” - kaže naš izvor.

On navodi i da je Matanićevo priznanje policiji, u kome kao nalogodavca Pukanićevog ubistva navodi Jocića, i ključni dokaz na osnovu koga je prošlog ponedeljka Jocić uhapšen u vili u Tolstojevoj 33. Tu vilu Jocić je pre godinu dana iznajmio od Mirjane Marković, udovice Slobodana Miloševića.

- Jocić je znao da je Matanić progovorio. Hrvatski mediji su o tome naveliko pisali. Više je, međutim strahovao od Đurovićevog svedočenja jer bi samo njegov iskaz mogao da ga dovede u direktnu vezu sa zločinom. Zbog toga je pre mesec dana u podzemlju razglasio da nudi 10.000 evra za informaciju o tome šta je Đurović ispričao policiji i da li ga je doveo u vezu sa ubistvom - kaže naš izvor.

U to vreme u hrvatskim medijima pojavila se vest o postojanju tajanstvenog svedoka koji je kao Matanićev saradnik učestvovao u pripremama ubistva, a koji je kao nalogodavca označio Jocića. Tih dana Jocić se bukvalno povukao u ilegalu, prestao je da koristi telefon, prekinuo je sve kontakte na ulici i bukvalno nije izlazio iz kuće, u kojoj je prošlog ponedeljka i uhapšen - kaže naš izvor.

Subotić: Nemam veze s ubistvom

Advokatski tim Stanka Subotića Caneta, koga hrvatski mediji spominju kao nalogodavca Pukanićevog ubistva, navode da su „naručioci tih tekstova iste osobe koje su slične optužbe svojevremeno konstruisali i za 'Nacional’”.

„Fantomski tim iz Koštuničinog kabineta proizvodio je i slao u Italiju i zagrebačkom „Nacionalu” montirane tekstove o Subotićevoj umešanosti u šverc cigareta. U Koštuničinom kabinetu tada su bili Rade Bulatović, Aleksandar Nikitović, Aleksandar Tijanić, Dragan Jočić, svi koji su kasnije postali nosioci Subotićevog progona u Srbiji”, navodi se u saopštenju advokata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.