Hrvatska: Rast BDP-a 2,8 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Rast BDP-a 2,8 odsto

Hrvatska privreda je porasla u trećem kvartalu ove gopdine 2,8 odsto na godišnjem nivou, što je najviši skok od predrecesijske 2008. godine, prema današnjoj preliminarnoj proceni hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako izveštava agencija Hina, to je znatno bolji podatak od očekivanja.

Osam makroekonomista, koji su učestvovali u anketi Hine, procenjivali su u proseku da je bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u trećem kvartalu porastao za 2,2 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procene rasta kretale u rasponu od 1,6 do 3,0 procenta.

To je četvrti uzastopni kvartal da hrvatski BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je privreda ojačala 1,2 odsto na godišnjem nivou, a ujedno je i najveći rast od drugog tromesečja 2008. godine, kada je zabeležen rast od 2,9 odsto na godišnjem nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromesecju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 1,3 odsto, dok je u odnosu na drugo tromesečje prošle godine skočio 2,7 procenata, navodi Hina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.