Godišnjica smrti Dade Vujasinović

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Dade Vujasinović

Beograd -- 17 godina od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović. Izgleda da su dokazi o ubistvu namerno sakrivani, kaže glavna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac.

Zagorka Dolovac rekla je i da je evidentno da tada uviđaj i istražne radnje nisu kvalitetno obavljeni. NUNS poziva državne organe da rasvetle i procesuiraju ubistvo.

Zagorka Dolovac rekla je za "Blic" da je indikativno da svedoke ubistva u policiji posle zločina niko nije pitao o čemu je ona pisala i da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u vezi s tim imala nekih pretnji.

Ona je navela da nije isptano ni s kim se Vujasinovićeva u to vreme susretala, već su svedoci pitani samo o okolnostima da li je ona posećivala psihijatra.

Tužiteljka Zagorka Dolovac smatra da je nezahvalno govoriti ima li indicija da je to uradila tadašnja DB, ali način na koji je rađen uviđaj u slučaju Slavka Ćuruvije ukazuje na sličnosti u propustima koji su načinjeni u tom i u slučaju Dade Vujasinović.

NUNS: Vreme da pravda bude zadovoljena

Predsednik NUNS Vukašin Obradović rekao je da je vreme da pravda bude zadovoljena, a krivci, inspiratori i ubice izvedeni pred sud i kažnjeni za veliki zločin počinjen nad jednim životom, profesijom i slobodom.

On je podsetio da je republička tužiteljka Zagorka Dolovac nedavno izjavila da su u ranijoj istrazi ovog ubistva postojali propusti slični onima koji su načinjeni i u kasnijim ubistvima novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal, od koga očekuju da rasvetli i ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"U sva tri slučaja postoji neki otpor da se dođe do istine. To je ono što je zajedničko. Mi očigledno moramo da se suočimo sa činjenicom da u ovom društvu i dalje postoje vrlo jake struje koje vuku korene iz prošlog režima, a očigledno imaju i dalje uticaju u sudstvu i policiji da se ne dođe do sitine o ubistvu novinara", kaže Obradović.

NUNS podseća da je prvobitnom istragom utvrđeno da se poznata novinarka ubila u svom stanu iz lovačke puške, što njena porodica i kolege nikada nisu prihvatili, nego su zahtevali novu istragu.

Taj zahtev je ispunjen tek januara 2009. kada je Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, baziran na veštačenju balističara Vlade Kostića, koji je utvrdio da su u telu Dade Vujasinović nađena dva filcana čepa i da rane nije mogla naneti sama sebi.

Međutim, Vukašin Obradović dodaje da se već dve godine ne zna dokle je odmakla istraga.

Dada Vujasinović je rođena 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a najveći deo novinarske karijere radila je u nedeljniku "Duga".

Bila je poznata po izveštajima i reportažama sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu. Posthumno je objavljena knjiga njenih rukopisa: "Svedočenja (iz obeščašćene zemlje)".

LDP: Nedopustivo što ubice nisu pronađene

Liberalno-demokratska partija ocenila je nedopustivim što nisu otkriveni inspiratori i izvršioci ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

LDP je još jednom pozvao nadležne organe da "zauzmu jasan i iskren stav o prošlosti i da napokon u prvi plan stave prava žrtava", kaže se u saopštenju Komesarijata za ljudska prava te stranke.

U saopštenju se podseća da je otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih ljudska i zakonska obaveza prema ljudima, koji su zbog časnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla izgubili živote.

"Istinsko sagledavanje prošlosti, kažnjavanje odgovornih i poštovanje prava žrtava jesu jedini mogući način raskida sa politikom zločina i prevencijom sličnih stvari u budućnosti", kaže se u saopštenju LDP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.