Feministkinje sa juga traže pravdu na sudu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 15:54

Feministkinje sa juga traže pravdu na sudu (AUDIO)

Feministkinje sa juga zemlje iz Raškog okruga, u svojim malim mestima prinuđene su zbog pretrpljene diskriminacije da pravdu zatraže na sudu. Novinarka RNS Milica Kravić razgovarala je sa četiri feministkinje za Jutarnji program.

Priča o njihovoj borbi vraća nas u leto 2019. godine kada su, na potpuno uobičajenom Festivalu Ženskog prijateljstva, koji se šestu godinu održava u Tutinu i okuplja 70ak žena iz raznih krajeva naše zemlje i onih iz okruženja, doživele linč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na društvenim mrežama, potom i uživo od svojih sugrađana, kao i zabranu ulaska u restoran na Pazarištu kod Novog Pazara.

“Žao mi je što se to dogodilo u Tutinu iz čisto sentimentalnih razloga. To je fenomenalan festival, to je snaga ženskog prijateljstva, solidarnosti i ljubavi. Ta senka koja je pala na njega, izaziva u meni revolt", dodala je aktivistkinja iz Kraljeva Bojana Minović.

Festival Ženskog prijateljstva održava se od 2013.godine u Tutinu u organizaciji udruženja građana "Impuls". Program prate razgovori, tribine, radionice ali i javne akcije na trgu posle kojih sve učesnice dolaze na zajedničku večeru.

Novinrka iz Kraljeva Marijana Stevanović kaže “ To je bio šamar za mene, ali šamar sam osetila kao šamar čitavom društvu. Mi guramo pod tepih te disonantne tonove koji su u stvari vladajući. Mi se ne osvrćemo ni na navijače, ni na to što uzvikuju grozote".

Atifa Štefić, aktivistkinja "Impulsa", dodaje da je poražavajuće to što im se dogodilo, nakon dvadeset godina rada na emancipaciji i edukaciji žena ali i muškaraca u njihovoj zajednici i to ne samo zbog zabrane ulaska u restoran već i zbog tolike osuda sredine.

"Uvređene smo jer smo znale da svojim ponašanjem diskriminatori krše sve zakone, I da je pravi cilj naše zastrašivanje kako se ne bismo vise bavile promovisanjem ljudskih prava".

Kako objašnjavaju aktivistkinje, ovaj slučaj diskriminacije samo je pokazatelj koliko LGBT zajednica teško živi u Srbiji. Zbog nemilih događaja, Kancelarija Poverenice za rodnu ravnopravnost utvrdila je da je diskriminacije u Tutinu bilo.

Vlasniku restorana naloženo je da se u roku od 30 dana javno izvini, ali to se nije dogodilo…Nakon festivala, pritisak i otpor zajednice uTutinu bio je žestok. Aktivistkinje su odlučile da nastave da se bore, tražeći pravdu na Sudu.

Drugi sudski process odnosi se na tužbu protiv vlasnika restorana na Pazarištu zbog diskriminacije učesnica festivala zabranom ulaska u restoran.

Prvi dan suđenja protekao je u znaku ženske solidarnosti, saglasne su aktivistkinje. "Deset veličanstvenih žena u čekaonivci koje ne odustaju od pravde i svojih uverenja, je bio istorijski trenutak i za Novi Pazar i za ženski pokret u tom delu Srbije", zaključuje Dženeta Agović iz Tutina.

Još je dodala da što se samog suđenja tiče misl da je proteklo korektno.

"U mom slučaju, ja sam mogla da kažem zaista sve onošto sam mislila da je važno. Sudija je žena i nekako mi je to ulivalo poverenje da može da ima spoznaju kako žena može da se oseća u Tutinu, Novom Pazaru ili bilo kom drugom malom mestu koje je opterećeno raznim predrasudama o ljudima koji su drugačiji"

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.