Drašković neće da priča o ubistvu Plećića

Izvor: Politika, 29.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković neće da priča o ubistvu Plećića

Na početku petog po redu suđenja, optuženi i svedoci su horski ponavljali da su već „rekli šta su rekli”

Andrija Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović, optuženi za ubistvo Surčinca Zorana Plećića Pleće, nisu želeli juče da iznose odbranu, niti da odgovaraju na pitanja koja im je u vezi sa ovim događajem postavljao sudija. Obrazlažući svoj stav, na početku petog po redu suđenja, oni su rekli da su „odbranu iznosili nekoliko puta do sada i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi, s obzirom na to koliko je vremena prošlo, mogli da kažu nešto što nije dobro”.

– Ne bih da ponavljam odbranu. Da bih odgovorio na vaše pitanje, morao bih da prepričam ceo događaj, a to zaista ne želim – ležerno je odgovorio Drašković na sudijino pitanje koliko je vremena prošlo od kada je Plećić ustao od stola do pucnjave.

– Možete li da kažete kojom ste rukom pucali – pitao je Goran Krasić, punomoćnik porodice ubijenog Plećića.

– Ne želim da odgovorim na ovo pitanje. Koristio sam obe ruke, kao što ih i u svakodnevnom životu koristim. Na ovo pitanje nisam odgovorio ni ranije, pa neću ni sada. Neću da ponavljam odbranu jer je prošlo mnogo vremena. Mogao bih da kažem nešto što nije tačno, a time bih doveo sud u zabludu – rekao je Drašković.

Pošto je unela u zapisnik da Drašković ne želi da odgovara na pitanja, sudija Marina Anđelković je pozvala drugooptuženog Golubovića da se izjasni o navodima tužbe.

– Apsolutno stojim pri svemu što sam do sada rekao. Odbrana je uvek bila identična, pa zato ne bih davao nikakve odgovore – kratak je bio Golubović.

Kao svedok, pred sudskim većem, juče je saslušan i Nebojša Šarović, koji je u trenutku pucnjave bio sa Draškovićem i Golubovićem u restoranu „Rojal knez”. Uzimajući mu lične podatke, sudija Anđelković je svedoka pitala koliko ima godina.

– 43 – odgovorio je Šarović.

– Ma, nije 43 nego 45 – dobacio je Drašković sa optuženičke klupe.

Šarović koji je na prvom suđenju osuđen na šest godina zbog učešća u ubistvu Plećića, nije želeo da odgovara na pitanja.

– Ostajem pri svemu što sam ranije rekao. Molim sud da me više ne poziva ni kao svedoka, ni kao optuženog, ni kao osuđenog" I prošli put sam vam rekao da se zdravstveno ne osećam najbolje. Ništa ne mogu da vam kažem. Odrobijao sam svoje. Bili smo napadnuti, branili smo se i odbranili. Ne znam više ni šta sam pričao. Operisao sam glavu, gubio sam orijentaciju – objašnjavao je Šarović.

– Pa, možete li barem nešto da nam kažete o događaju? – interesovalo je sudiju.

– Bio sam primeran zatvorenik. Nisam napravio nijednu grešku, nitada, ni pre toga u životu – završio je svedok.

Na kraju glavnog pretresa, koji je trajao nešto duže od pola sata, stranke u postupku su se složile da se na naredne glavne pretrese pozovu samo neposredni očevici događaja i da se obavi rekonstrukcija događaja.

Kao i na prethodna suđenja, Drašković je u Palatu pravde došao sa grupom telohranitelja. Čekajući početak suđenja, rasporedili su se gotovo po celom hodniku na prvom spratu Palate pravde. Jedan je sa Draškovićem ušao i u sudnicu. Među malobrojnom publikom u sudnici bio je i Draškovićev otac.

M. D.

-------------------------------------------------

Svadba

Uzimajući lične podatke okrivljenih, sudija je u jednom momentu pitao Draškovića da li je došlo do nekih promena.

– Ne, nije – rekao je Drašković.

– Oženio si se, kako nije – dobacio je njegov advokat Veljko Delibašić.

[objavljeno: 30/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bez pitanja, molim

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37

BEOGRAD - U Okružnom sudu juče je, zbog proteka vremena i izmene u sastavu sudskog veća, iznova otvoren glavni pretres na, četvrtom po redu, suđenju Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću Batanku, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića Pleće u restoranu „Knez Rojal“ 11. septembra 2000....

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.