Dodik: Pošteno da Hrvatska protiv Srbije tužbu - povuče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Pošteno da Hrvatska protiv Srbije tužbu - povuče

ZAGREB - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Zagrebu da bi bilo najpoštenije da Hrvatska povuče tužbu protiv Srbije za genocid koja je pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu.

Tužba koju je Hrvatska podnela nepotrebna je i nije fer, pogotovo što je iz Hrvatske proterano nekoliko stotina hiljada Srba koji još uvek nemaju mogućnost da se vrate, rekao je premijer Dodik po završetku Velike Skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RS je pozvao Hrvatsku da povuče tužbu za genocid, pre svega zbog odnosa Srbije i Hrvatske, ocenivši da je nekorektno od vlasti u Zagrebu da se odluči na takvu tužbu a da nije rešila povraćaj imovine i povratak izbeglih Srba, za šta su krivi nedovoljno liberalni propisi.

Za razliku od Hrvatske, u RS se vratilo 99 odsto izbeglih lica, istakao je Dodik i ponovio izjavu iz svog govora na skupštini SNV da su Srbi bili stradalnici u ratovima na području bivše Jugoslavije, kao i da su bili satanizovani jer je međunarodna zajednica imala nekorektan odnos prema srpskom narodu.

Pet dana protekle nedelje u MSP je trajala rasprava isključivo o pitanju nadležnosti tog Suda za tužbu kojom Hrvatska Srbiju tereti za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Pravni zastupnici Srbije su osporavali nadležnost MSP i negirali da je počinjen genocid nad Hrvatima.

Advokati Zagreba tražili su, pak, da budu odbačeni svi preliminarni prigovori Srbije na hrvatsku tužbu za navodni genocid počinjen u poslednjem ratu i da se MSP proglasi nadležnim za ovaj spor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Hrvatska da povuče tužbu protiv Srbije

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 14:37

Predsednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo najbolje da Hrvatska povuče tužbu protiv Srbije za genocid i da se odnosi dve zemlje razvijaju na drugim osnovama.....Na pitanje zagrebačkog "Jutarnjeg lista" da prokomentiriše izjavu srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.