Izvor: B92, 23.Feb.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra saradnja Italije i Srbije

Podgorica -- Italija po pitanju organizovanog kriminala najbolje sarađuje sa tužilaštvom Srbije a najlošije sa crnogorskim tužilaštvom, rekao je italijanski državni tužilac.

Italijanski državni tužilac Pjetro Graso izjavio je da savremeni mafijaši, preduzimljivi i prilagodljivi zahtevima tržišta, Balkan odredili kao "magacin" za drogu koja treba da uđe u Evropu jer se odatle za manje od 24 sata može naći na bilo kojoj lokaciji.

Graso je, učestvujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na podgoričkoj televiziji "Vijesti", rekao da je šverc narkotika unosan posao jer ne zahteva velika početna ulaganja s obzirom na to da se droga plaća tek prilikom isporuke što, kako je rekao, najbolje govori o velikom poverenju onih koji na tom poslu rade.

"Glavna karakteristika nove mafije da se oni bave raznim vidovima krijumčarenja, prilagodljivi su i svestrani, a pored droge, uglavnom kokaina, koji se nabavlja iz Južne Amerike, kao i Avganistana i Pakistana, krijučari se i oružje i eksploziv", kazao je Graso.

Graso kaže da organizovane kriminalne grupe čine pripadnici tajnih policija i paramilitarnih grupa iz bivših jugoslovenskih republika, a koliko su jaki govori podatak da su od italijanskih "kolega" preuzeli sve najprljavije poslove.

Pripadnici tih organizovanih grupa su, kaže Graso, povezani i deluju zajedno bez obzira na to da li su iz Srbije, Bosne, Kosova ili iz Crne Gore.

On tvrdi i da je moćna kriminalna grupa sa Balkana preuzela od kalabrijske mafije - Ndrangeta, koja kontroliše šverc kokaina u celoj Evropi, transport droge iz Itaije u Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.