Đak tukao profesorku

Izvor: Blic, Tanjug, 22.Jun.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đak tukao profesorku

Sremska Mitrovica - Dok se učenik O.M. fizički obračunavao sa profesorkom hemije Marijom Mošić, njegovi drugari iz E/1 razreda ceo događaj snimali su mobilnim telefonima! Skandal bi najverovatnije bio zataškan da se snimak nije pojavio na internetu. Verovatno se ne bi saznalo da ni da je profesorka pretučena u svojoj poslednjoj radnoj nedelji pred odlazak u penziju, ali ni činjenica da je ocu učenika pozlilo kada mu je pokazano šta je njegov sin uradio. Odmah ga je sam ispisao iz škole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Napad na profesorku hemije snimljen mobilnim telefonom

Dok se video-snimak danima vrti na internetu, nadležni iz Ministarstva prosvete poručuju da se sačeka okončanje disciplinskog postupka, a napadnuta profesorka nije želela da govori za novine.

Incident se desio još prošlog utoraka u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla", kada je O.M, učenik prvog razreda elektrotehničkog smera - struka automatičar, od profesorke hemije Marije Mošić (62) zahtevao da mu da dnevnik da pogleda zaključnu ocenu. Nakon što je ona to odbila, rekavši da je prošlo vreme za popravljanje ocena, petnaestogodišnjak je nasrnuo na nju otimajući joj dnevnik pri čemu ga je profesorka odgurnula, na šta je on uzvratio sa tri žestoka šamara i pljuvanjem. Na snimku koji je za dva dana osvanuo na ''Jutjubu'', jasno se vidi da su samo dvojica-trojica učenika pokušali da ga smire i udalje od profesorke.

Svi ćutali dok se snimak nije pojavio na internetu: Srednja tehnička škola u Mitrovici

Skandal je potpuno šokirao sve zaposlene u školi koji kažu da će to baciti ljagu na srednju tehničku školu. Od profesora saznajemo da je Mariji Mošić prošla nedelja bila poslednja u radnom veku, te da je u školi bila cenjena i poznata po strogim kriterijumima kao ''dobar predavač starog kova''.

- Zar tako da ode u penziju naš stari kolega i dobar profesor, koji je generacije mladih ljudi izveo na put? Kolika je ovo sramota i za jednog prosvetnog radnika i za celu školu govori i činjenica da je koleginica o svemu ćutala, sve dok snimak nije obelodanjen na internetu. U petak je samo ćutala, skupivši se u zbornici. Strašno, niko nije znao kako da joj priđe, šta reći na to kad sutra svima nama isto može da se desi - priča profesor, koji predaje u E/1 odeljenju.

On kaže da je maloletni izgrednik već imao jedinicu iz vladanja zbog svoje agresivnosti i lošeg ponašanja, dok odnos drugih učenika, koji su nemoćno posmatrali ceo događaj, objašnjava strahom od odmazde, jer je O.M. odranije poznat kao kavgadžija. Ocu dečaka je pozlilo kada mu je pokazan snimak, pa ga je istog dana ispisao iz škole.

Postupak protiv učenika

Na slučaj prebijanja nastavnice reagovao je i državni tužilac Slobodan Radovanović, koji zahteva utvrđivanje svih okolnosti povodom tog incidenta i utvrđivanje eventualnih propusta rukovodstva škole "Nikola Tesla" i nadležnog tužioca.

"Očekujemo da izgrednik koji je brutalno tukao profesorku bude priveden pravdi i da tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrene protiv njega odgovarajući sudski postupak", izjavio je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Prema njegovim rečima, republički tužilac zahteva i utvrđivanje svih okolnosti povodom tog incidenta i utvrđivanje eventualnih propusta rukovodstva škole "Nikola Tesla" i nadležnog tužioca.

Republički tužilac zahteva da se utvrdi zašto se kasnilo sa reakcijom i prijavljivanjem incidenta nadležnim državnim organima, rekao je Zorić.

Zorić je kazao da je ovo poruka svima drugima da će tužilac energično reagovati na sve pojave nasilja i najozbiljnije oblike kriminala.


Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.