Dejan Stojanović Keka uhapšen u Brazilu

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Stojanović Keka uhapšen u Brazilu

SAO PAOLO - Goran Nešić, Alen Memović, Aleksandar Sekulić, Milan Karanović, kao i Dejan Stojanović Keka vođa novobeogradskog klana uhapšeni su u međunarodnoj akciji protiv šverca narkotika u Brazilu. Završni udarac međunarodnoj bandi švercera među kojima ima i državljana Crne Gore, Hrvatske i Brazila zadala je brazilska policija u državi Sao Paolo u akciji pod imenom "Niva" prilikom koje je uhapšena još 34 osoba. Ova akcija sprovedena je u saradnji sa BIA.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nezvanično saznaje televizija B 92 vođa ove organizovane kriminalne grupe bio je Goran Nešić, kojeg je brazilska policija uhapsila 1. maja u njegovom letnjikovcu u mestu Bauru u državi Sao Paolo.

Nešić je, kako je rečeno u BIA, dobro poznat bezbednosnim krugovima, ali ne i široj javnosti jer on pre više godina odselio iz Srbije. Kako je saopštila brazilska policija i prema saznanjima iz MUP Srbije Nešić je u Srbiji osuđen na osam godina zatvora zbog trgovine drogom, a u Brazilu je navodno živeo pet godina pod lažnim imenom i sa dva pasoša brazilskim i argentinskim, sa kojima je putovao pod lažnim identitetom.

Srbija znala za akciju hapšenja

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je u telefonskoj izjavi za B92 da je srpska obaveštajna služba BIA bila upoznata sa ovom operacijim brazilske policije, kao i da su s njima sarađivali posredstvom američke agencije DEA, pošto se radi o licima koja su dela izvršila na teritorijama više država.

Uhapšeni Dejan Stojanović Keka, vođa je novobeogradskog klana, koji je iz Srbije pobegao u decembru 2006 godine i za njim je raspisana poternica. U beloj knjizi MUP Srbije iz 2001. navodi se da je Stojanović osnovao grupu, gde je uslov za ulazak bio da su članovi do sada već izvršili neko ubistvo ili pokušali nekog da ubiju. Prema podacima iz ovog dokumenta, Stojanovićeva grupa počinila je više ubistava, pokušaja ubistava, silovanja, razbojništava, iznuda, ucena, oduzimanja motornih vozila i vraćanje ukradenih vozila uz otkup. U beloj knjizi se konstatuje da su za većinu tih krivičnih dela podnošene prijave, koje nisu okončane presudama, a izvršioci su na slobodi.

U medijima se spekulisalo da se Stojanović nalazi u Južnoj Americi, a istražni organi sumnjaju da je jedan od finansijera nereda u Đenovi upravo bio Stojanović Keka, koji se inače bavio prodajom fudbalera. Stojanović je i ranije bio pod sumnjama da je umešan u kriminalne poslove oko fudbala i da je zarađivao milione evra od prodaje fudbalera,

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da su uhapšeni bili deo međunarodnog lanca trgovine drogom i zbog težine krivičnog dela mogu biti osuđeni i na kaznu zatvora do 30 godina.

U policijskoj akciji pod imenom "Niva" učestvovalo je 126 saveznih policajaca, a tokom dvogodišnje istrage Federalne policije protiv te kriminalne grupe zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i oko 2 miliona dolara. Banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskom delu Amazonije. Kako je saopštila policija, protiv te narkobande uhapšeno je ukupno 47 ljudi, prenosi brazilski dnevnik O Globo.

Savezni krivični sud u Sao Paolu je naredio zaplenu imovine članova kriminalne organizacije, u čijem posedu se nalazi 31 objekat, 15 luksuznih vozila i nekoliko čamaca i jahti, ukupne vrednosti 16 miliona dolara.

- Pripadnici te zločinačke organizacije traženi su na međunarodnom nivou zbog svoje opasne prirode i zbog svojih zločina povezanih sa drogom", navodi se u policijskom saopštenju.

Radosavljević: Srbija dostavila dokumentaciju Brazilu

Republički tužilac za organizovani kriminal Miljko Radosavljević je za

B92 rekao da je iz Srbije već dostavljena potrebna dokumentacija u

Brazil, ali kao i da se razmena podataka nastavlja pošto je akcija

brazilske policije još uvek u toku. On je rekao da samo može da kaže da

je jedan od uhašenih već osuđen u Srbiji na 8 godina zatvora zbog istog

krivičnog dela krijumčarenja droge.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.