Izvor: B92, 11.Feb.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neće biti povlašćenih

Beograd -- MUP je počeo seriju hapšenja organizovanih kriminalnih grupa. Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da neće biti povlašćenih u toj borbi.

Juče je uhapšeno 16 osoba osumnjičenih za korupciju u Vojsci Srbije, kao i osam osoba osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetile državni budžet. Dačić je rekao da su jučerašnje akcije bile planirane veoma dugo i u saradnji sa predstavnicima Vojnobezbednosne agencije i tužilaštva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Reč je o primerima organizovanog kriminala, korupcije u državnim organima, od čega je najveću štetu imala država i budžet. Uhapšene osobe su radile u državnim organima i u Ministarstvu odbrane, Vojsci, na VMA, a u drugom slučaju - u Ministarstvu trgovine i turizma", rekao je Dačić za B92.

"To samo pokazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa drugim državnim organima, veoma odgovorno shvata svoj zadatak, a to je da učini sve u svojoj nadležnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminaliteta", dodao je Dačić.

Dačić je izjavio da će biti nastavljene istrage u slučajevima korupcije u državnim organima i da niko neće biti zaštićen funkcijom koju obavlja u slučaju da je počinio neko kivično delo.

"Nema povlašćenih i neko ko obavlja javnu funkciju ne može da očekuje da će mu to biti alibi za kriminal i korupciju. Borba podrazumeva da nije važno čiji je ko, već da li je počinio krivično delo", rekao je Dačić.

Ministar pozdravlja hapšenja

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da podržava akciju policije u kojoj je uhapšeno više osoba koje su ranije bile zaposlene u ministarstvima ekonomije i turizma.

Dinkić je rekao da se sumnja o malverzacijama odnosi na vreme tehničke vlade, kada je to ministarstvo vodio Bojan Dimitrijević.

"Cele prethodne godine policija je tražila podatke od našeg ministarstva vezano za taj period i zaista smo maksimalno izašli njima u susret", kaže on.

"Ovi ljudi koji su osumnjičeni, rade oduvek u administraciji Ministarstva, u kojoj se nalazi 300 ljudi", kazao je Dinkić.

Sumnja na više krivičnih dela

Podsećamo, juče je uhapšeno 16 članova organizovane grupe osumnjičenih za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i stambene prevare, naknade štete na osnovu povređivanja i prava iz socijalnog osiguranja.

Među osumnjičenima je osam zaposlenih u Ministarstvu odbrane, nekoliko vojnih penzionera, kao i dva lekara sa VMA.

Takođe, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su u Beogradu, Valjevu i u selu Vrhpolje, u opštini Ljubovija, više osoba koje su bile zaposlene u ministarstvima ekonomije i trgovine zbog osnovane sumnje da su izvršile više krivičnih dela.

Te osobe su od septembra 2006. do maja 2007. godine izvršile više krivičnih dela primanja i davanja mita i protivzakonitog posredovanja i zloupotrebe službenog položaja, čime su oštetili budžet Srbije i za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od 25 miliona dinara, koje su međusobno podelili.

U Ministarstvu ekonomije za B92 potvrđeno je da su uhapšeni službenici radili u tom ministarstvu, ali da su preuzeti od Ministarstva trgovine i turizma, koje je u periodu kada je izvršeno krivično delo vodio Bojan Dimitrijević.

Kako je rečeno, Ministarstvo ekonomije je bilo upoznato sa akcijom MUP-a i sarađivalo je sa policijom u tom poslu.

Prelević: Da država ne potone u korupciju

Pravnik i bivši koministar policije Boža Prelević rekao je u Vestima B92 da mu je drago što vidi da je policija počela da radi na civilizovan način i da više ne snima hapšenja osumnjičenih.

On smatra da ovaj niz hapšenja može da uveri građane da država neće potonuti u korupciju. "Svi znamo da tamo ima korupcije, pitanje je dokazati gde je korupcija. Tu su potrebni dosta stručni ljudi, jak kapacitet države, tužioca, policije, sudstva", kaže Prelević.

"Mi sada imamo tužioca za organizovani kriminal, imamo Specijalni sud, posebne jedinice policije. Potrebno je još nekoliko kontrolnih tela, a koja još ne funkcionišu - državni revizor, poverenik za javne informacije", dodao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeno 16 članova vojne mafije zbog primanja mita

Izvor: 24sata, 11.Feb.2009

U akciji MUP-a Srbije, Vojno-bezbednosne agencije i Specijalnog tužilaštva juče je uhapšeno 16 osoba, od kojih je sedmoro iz Ministarstva odbrane. Oni su osumnjičeni za davanje i primanje mita, zloupotrebu položaja i prevare pri rešavanja stambenih potreba pripadnika Vojske Srbije.

Nastavak na 24sata...

Dačić: Hapsimo još dve bande

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je MUP Srbije počeo seriju hapšenja organizovanih kriminalnih grupa i najavio hapšenja još dvije kriminalne grupe..."Jedna kriminalna grupa bavila se razbojništvom, ucenama, iznudama, ilegalnom trgovinom narkoticima i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prepuni zatvori

Izvor: Glas javnosti, 12.Feb.2009, 02:37

BEOGRAD - Serija hapšenja kriminalnih grupa koju je MUP Srbije počeo u utorak nastavljena je i juče kada su, prema rečima Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, uhapšene još dve grupe...„Jedna kriminalna grupa bavila se razbojništvima, ucenama, iznudama, ilegalnom trgovinom narkoticima,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.