DAVIDOVIĆ: UKLANJANJE NESRBA IZ RS BILA POLITIKA SDS

Izvor: Kurir, 28.Jun.2011, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAVIDOVIĆ: UKLANJANJE NESRBA IZ RS BILA POLITIKA SDS

HAG- Bivši savezni policajac Milorad Davidović posvedočio je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da su srpska policija i paravojne jedinice pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS) i njenih lokalnih kriznih štabova 1992. planski i nasilno progonile nesrbe u više opština u BiH.

"Ja odgovorno tvrdim da je politika SDS bila uklanjanje nesrba sa prostora RS...To nisu izuzeci, to je pravilo, to je recept, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jer su krizni štabovi u svim opštinama radili isto", izjavio je Davidović, koji je 1992. na terenu u BiH bio kao pripadnik Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu.

Tokom iskaza, Davidović je rekao i da su paravojne snage iz Srbije u Bosnu dolazile na poziv Karadžića i potpredsednice RS Biljane Plavšić. Po rečima svedoka, komandant Vojske RS general Ratko Mladić se uvek protivio prisustvu i upotrebi paravojnih formacija, ali nikada nije mogao da ih do kraja suzbije. Davidović je izjavio da je na sastanku sa Mladićem i Karadžićem, u leto 1992. u sarajevskoj kasarni Lukavica, tražio od njih da zaustave pljačkanje nesrba i zauzimanje njihovih stanova u sarajevskom naselju Grbavica.

"Posle pet minuta, neko je ušao i rekao da su došli arkanovci. Izašli smo i videli ih...Rekli su da su došli da pomognu u oslobađanju Sarajeva...Kad smo se vratili unutra, Mladić je bio ljut, zato što je bio protiv paravojski, a naročito Arkanove. Pitao je: 'Ko je pozvao ove?'. Karadžić je odgovorio: 'Neka ih, mi smo ih pozvali, ako mogu da pomognu, a šta uzmu "neka im", ispričao je Davidović.

Davidović: Plavšićka pismom pozvala Arkana

Naznačio je i da je znao da je Biljana Plavšić na skupštinskom zasedanju u Zvorniku, u novembru 1992, potvrdila da je ona pismima pozvala Željka Ražnatovića Arkana, Vojislava Šešelja i Mirka Jovića da pošalju svoje dobrovoljce.

Početkom rata u BiH, JNA je "smatrana izdajničkom i komunističkom i zato se išlo na formiranje jedinica koje će biti pod isključivom kontrolom SDS i opštinskih kriznih štabova...Znam za takve jedinice u Bijeljini, Ugljeviku, Zvorniku i drugim gradovima", rekao je Davidović.

"Osamdeset posto Muslimana je odvedeno iz Bijeljine...Spiskovi su davani Vojkanu Đurkoviću, komandantu arkanovaca, policija se sklanjala, niko mu ništa nije ni smeo, išao je od kuće do kuće i izvodio Muslimane...Ljudi su, kada bi im dali 10 minuta da izađu, nosili najvrednije - novac i slično...Kad bi im to pokupili, potrpali bi ih u kamione i odvodili na Majevicu na liniju razdvajanja...To je bilo svakodnevno", kazao je Davidović, koji je živeo u tom gradu.

On je negirao da su Srbi u tom gradu prethodno bili ugroženi, što je Ražnatović tvrdio u televizijskoj izjavi koju je tužilaštvo prikazalo u sudnici.

Svedok je negirao tvrdnje da su nesrbi iz Bijeljine i drugih gradova odlazili dobrovoljno. "Ko bi dobrovoljno napuštao imovinu koju je sticao celog života i mesta na kojem su im pradedovi bili...To je bilo spašavanje žive glave", rekao je Davidović.

U nastavku suđenja, svedoka Davidovića će unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Crvene Beretke delovale u Brčkom

Davidović je rekao da su u to vreme u Brčkom delovale "crvene beretke" predvođene izvesnim "Žikom Crnogorcem". Sa snimka proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Srbije, održane u Kuli 1997, svedok je kao Žiku Crnogorca prepoznao Živojina Ivanovića, komandanta veterana JSO koji je raportirao tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Žute ose operisale Zvornikom

U Zvorniku su s proleća 1992. Muslimane ubijali, proterivali i pljačkali pripadnici formacije "Žute ose", predvođene braćom Vučković, koji su bili na platnom spisku lokalne Teritorijalne odbrane.

Komandant TO u Zvorniku tada je bio čovek pod lažnim imenom Marko Pavlović, koji je "navodno" bio pripadnik SDB Srbije, posvedočio je Davidović. On je rekao da je kasnije učestvovao u hapšenju braće Vučković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.