Cvitan: Uskoro moguće izručenje Kalinića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvitan: Uskoro moguće izručenje Kalinića

BEOGRAD -

Načelnik hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dinko Cvitan izrazio je danas u Beogradu očekivanje da će Hrvatska i Srbija uskoro potpisati međudržavni ugovor na osnovu koga će biti moguće izručenje pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića.

"Ja ne mogu odgovoriti šta govori Sretko Kalinić, ali mogu kazati da policija u saradnji sa policijom Srbije radi intenzivnu kriminalističku obradu, da se rasvetljavaju pojedine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okolnosti vezane za ubistva, kako u Srbiji, tako i Holandiji i Španiji, a pokušavaju se rasvetliti i ubistva u Hrvatskoj", rekao je Cvitan.

On je novinarima u Beogradu, u pauzi okruglog stola "Izazovi borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi", rekao da su hrvatski istražni organi došli do saznanja o mreži pomagača članova zemunskog klana u Hrvatskoj, i da će ta saznanja razmeniti sa srpskim tužilaštvom za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, nesporno je da saradnja kriminogenih sredina u Srbiji i Hrvatskoj postoji, ali hapšenja u budućnosti će pokazati da pravosudni organi i policije u regionu sarađuju bolje nego kriminalci.

Ne želeći da govori o detaljima, Cvitan je potvrdio da pravosudni organi i policije Srbije i Hrvatske sarađuju i u slučaju kriminalnog klana Darka Šarića.

Dačić: Oprezno sa izjavama "zemunaca"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da izjave pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića mogu doprineti rasvetljavanju ubistava, pozadine ubistava i načinima skrivanja "zemunaca", ali da one moraju biti date u odgovarajućoj formi.

Kalinić, koji je u Srbiji osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, uhapšen je u Hrvatskoj, a prema navodima tamošnjih medija policiji je priznao više ubistava.

Da bi se koristile, izjave moraju da budu date u odgovarajućoj formi. To još nije slučaj i mi očekujemo da Hrvatska usvoji zahtev Srbije i izruči Kalinića i tek tada će sve njegove izjave moći da se koriste na pravi način, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, na skupu o borbi protiv korupcije.

On je upozorio da se može desiti i da izjave odvedu u pogrešnom smeru, ali da se moraju proveriti i dodao da srpska i hrvatska policija i tužilaštva dnevno razmenjuju operativne informacije.

Ministar je podsetio da je suđenje za ubistvo premijera Đinđića završeno, da su okrivljeni osuđeni.

Sve novo što se sazna, kazao je, biće proučeno - u vezi za drugim procesima i ubistvima, drugim aspektima u vezi sa ubistvom Đinđića, ili u vezi za skrivanjem "zemunaca".

Dačić je, međutim, naglasio da nisu dovoljne samo izjave već moraju da postoje i dokazi.

Na pitanje novinara da li je saslušan Miloš Simović kojeg hrvatske vlasti sumnjiče za pokušaj ubistva Sretka Kalinića, a kojeg je srpska policija uhapsila na granici sa Hrvatskom, Dačić je odgovorio odrečno.

On je pojasnio da je Simović već osuđen za učešće u ubistvu Đinđića, pa je po hapšenju sproveden na izdržavanje kazne.

Upitan o navodima u medijima da je bilo opstrukcije potrage za "zemuncima" prethodnih godina, Dačić je kazao da je cilj policije da uhapsi sve koji izbegavaju pravdu i sve pripadnike "zemunskog klana".

Videćemo, dodao je, zašto se to dešava sedam godina kasnije i da li je postojala nečija namera da se ne radi na njihovom pronalaženju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.