Čavoški: Holbruk odneo istinu u grob

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavoški: Holbruk odneo istinu u grob

BEOGRAD -

Član pravnog tima za odbranu bivšeg predsednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića, profesor Kosta Čavoški izjavio je danas da je preminuli američki diplomata Ričard Holbruk odneo u grob svoje svedočenje o sklapanju sporazuma s Karadžićem.

"Doktor Karadžić je računao na Holbrukovo svedočenje i očigledno je da će njegova odbrana u tom delu biti manjkava, jer Holbruka više nema među živima", rekao je Čavoški Tanjugu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />On je, ipak, izrazio uverenje da se u arhivama Stejt departmenta nalaze pisani izveštaji Holbruka, klasifikovani kao državna tajna, o sporazumu koji je Holbruk sklopio sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u julu 1996. godine da Karadžić neće biti procesuiran pred Haškim tribunalom ukoliko se povuče iz javnog i političkog života.

"Nema nikakve sumnje da je on (Holbruk) sa Slobodanom Miloševićem zaključio taj sporazum", napomenuo je Čavoški i naglasio da je povlačenje Karadžića sa mesta predsednika RS najbolji dokaz da je takav sporazum postignut.

"Džentlmenski" sporazum

Prema rečima profesora Čavoškog, sporazum, nažalost, izgleda nije postignut u pisanoj formi, "nego kao neki džentlimenski sporazum".

"A, kakvi su to bili džentlmeni koji su taj sporazum zaključili može samo da zaključi javnost, jer su obojica ugovarača - Milošević i Holbruk - mrtvi", rekao je Čavoški.

On je ponovio da izveštaji Holbruka sigurno postoje u arhivama Stejt Dipartmenta klasifikovani kao državna tajna.

"Njihovo dostavljanje Haškom tribunalu zapravo bi otkrilo istinu o tom sporazumu koji je Holbruk sklopio sa Miloševićem povodom odlaska Karadžića sa položaja predsednika Republike Srpske", zaključio je Čavoški.

Tuga i žaljenje optuženog

Karadžićev drugi pravni savetnik Piter Robinson izjavio je da je njegov klijent izrazio "tugu i žaljenje" zbog smrti Holbruka.

Robinson je sudijama u Haškom tribunalu tokom današnjeg suđenja, rekao da se Karadžić nadao da će Holbruk svedočiti pred tim sudom.

Karadžić tvrdi da mu je Hobruk 1996. godine obećao da protiv njega neće biti vođeni postupci pred sudom ako se povuče iz javnog života, što je on i učinio, pa se više od 12 godina do hapšenja u julu 2008. godine skrivao pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića i bavio se alternativnom medicinom u Srbiji.

Holbruk je, međutim, negirao da je ikada sklopio takav sporazum sa Karadžićem, dok su sudije Haškog tribunala navele da i u slučaju da je postojao takav sporazum, a njegovo postojanje nije dokazano, dogovor ne bi obavezivao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.