Bracanović na slobodi sa  lažnom preporukom

Izvor: Blic, 07.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bracanović na slobodi sa lažnom preporukom

Podržala ministarku: Vida Petrović-Škero

BEOGRAD - Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero juče je podnela predlog za razrešenje troje sudija ovog suda zbog slučaja puštanja na uslovnu slobodu Milorada Bracanovića.

Inicijativu je predsednica Vida Petrović-Škero podnela Nadzornom odboru Vrhovnog suda iz istih razloga kao i dan ranije ministarka pravde Snežana Malović da se razreši predsednik tročlanog veća Dragiša Đorđević i sudije članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miodrag Vićentijević i Sonja Manojlović. U obe inicijative dato je isto obrazloženje da su se troje sudija u odluci da Bracanovića puste na uslovnu slobodu pozvali na preporuku nadležnih u požarevačkoj „Zabeli”, a da u izveštaju iz zatvora takve preporuke nema.

- Predsednica VSS ocenila je da postoji protivurečnost između onoga što se navodi u obrazloženju odluke Vrhovnog suda i sadržine izveštaja Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Kazneno-popravnog zavoda '’Zabela’’ - kaže za „Blic” Vesna Dabić, portparol VSS.

U Ministarstvu pravde smatraju da je veće koje je donelo odluku o puštanju Bracanovića moralo da ima u vidu mišljenje veća Posebnog odeljenja Okružnog suda od 11. februara da Bracanović ne treba da bude pušten na uslovnu slobodu, kao istovetan stav glavnog državnog tužioca Slobodana Radovanovića od 3. marta.

Ukoliko Nadzorni odbor VSS prihvati inicijative ministarke pravde i predsednice suda, on pokreće postupak za razrešenje sudija pred Visokim personalnim većem VSS. Odluku o razrešenju Visoko veće donosi većinom glasova od devet sudija, a Skupština Srbije razrešava sudije.

Ukoliko sudije i budu razrešene, njihova odluka o puštanju Bracanovića na slobodu neće biti ukinuta. Zakon dozvoljava da sudijske odluke i presude budu ukinute samo ukoliko su sudije prilikom donošenja počinile krivično delo, kao na primer primanje mita.

Bracanović je osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja planiranja ubistva Ivana Stambolića i Vuka Draškovića i kazna mu je isticala 16. maja.

Bracanović bio na otvorenom tretmanu

Ministarka pravde smenila je upravnika KPZ „Zabela” Dragoljuba Brajovića i načelnika Službe za prevaspitavanje Radojicu Šutovića, jer nisu obavestili nadležne o izveštaju i jer su napravili propuste. Bracanović je, kako „Blic” saznaje, po njihovoj odluci prebačen na otvoreni tretman u zatvoru od juna prošle godine, iako je protiv njega tada bila u toku istraga zbog sumnji da je bio povezan sa kriminalnim grupama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.