Bomba pod „maseratijem” pomogla u hapšenju međunarodnih dilera kokaina

Izvor: Politika, 16.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomba pod „maseratijem” pomogla u hapšenju međunarodnih dilera kokaina

Ivan Pavlović, zvani Iker, inače „meta” bombe podmetnute pod „maseratijem” pre neki dan u centru Beograda, uhapšen kao važan član međunarodnog kokainskog kartela

Pripadnici MUP-a Srbije su, u zajedničkoj akciji sa Specijalnim javnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili članove kriminalne grupe koji su, u proteklih godinu dana, kao deo međunarodne mreže započeli krijumčarenje, na teritoriji Južne Amerike, veće količine opojne droge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kokain.

Drogu su potom, preko pomoraca zaposlenih na prekookeanskim brodovima, na linijama „duge plovidbe” Atlantskim okeanom, dopremali do luka u Španiji, Italiji, Belgiji i Holandiji, gde su je preuzimali pripadnici organizovane kriminalne grupe i dalje distribuirali ka kupcima u Evropi.

Zbog sumnje da su počinili krivična dela zločinačkog udruživanja, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija i falsifikovanja isprava uhapšeni su Ivan Pavlović (1974) zvani Iker, iz Beograda, Radoš Zečević (1982), takođe iz Beograda i Branislav Čolević (1989), iz Podgorice.

Ivan Pavlović, zvani Iker, inače „meta” bombe podmetnute pod automobil „maserati” pre neki dan u centru Beograda, uhapšen je kao važan član međunarodnog kokainskog kartela. Finale akcije višemesečnog praćenja i hapšenja ove grupe se unekoliko izmenilo, događajem u ponedeljak 13. jula, kasno po podne, kada je u centru Beograda, prijavljena podmetnuta bomba pod vozilo parkirano u garaži kraj Starog dvora. Kotoranin, bivši pomorac, inače praćen mesecima, pojavio se da „razjasni” šta je s „maseratijem” ispod koga je Antidiverziona ekipa MUP-a uklonila eksplozivnu napravu. Pojavio se i nestao, ali je praćen, da bi ga dva dana kasnije, u sredu, policija uhapsila i time presekla „jak” lanac švercera kokaina. Oduzet mu je BMW H7, a njegovim pratiocima je oduzeta i veća količina evra i nekoliko pištolja.

Inače, tokom ove sinhronizovane višemesečne akcije, u saradnji s policijom i tužilaštvom nekoliko evropskih zemalja, na teritoriji Evrope i Latinske Amerike, zaplenjeno je 274 kilograma opojne droge kokain, ulične vrednosti veće od 50 miliona evra, novac u iznosu od oko tri miliona evra, a u 11 operativnih akcija, uhapšeno je 36 osoba različite nacionalnosti.

Osumnjičeni Pavlović, Zečević i Čolević su, uz krivičnu prijavu, privedeni dežurnom istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Detalji o ovoj akciji biće poznati narednih dana.

R. H.

[objavljeno: 17/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.