Bioskopi u Srbiji na rubu egzistencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2021, 13:36

Bioskopi u Srbiji na rubu egzistencije

"Odlukom Kriznog štaba, bioskopi nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena poslednjeg vikenda u februaru, dok su iz ovih mere izuzeta samo pozorišta, čime je zadat poslednji udarac na poslovanje bioskopa u Srbiji", izjavio je Aleksandar Garić, direktor marketinga bioskopa Cineplex.

"Ostaje nejasno zašto su bioskopi svrstani u grupu objekata kojima je skraćeno radno vreme, jer ne postoji nikakva razlika između uslova u kojima se odvija projekcija filma u 13 ili 21 čas, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što skraćenje značajno utiče na već mizerne prihode", naveo je Garić u saopštenju.

Napomenuo je da skoro šest meseci bioskopi nisu radili, a kada su dobili dozvolu za rad, strogo su se poštovale sve donete mere od strane Kriznog štaba.

"Odgovornim poslovanjem i sprovođenjem svih propisanih mera u cilju suzbijanja virusa Kovid-19, bioskopi su dokazali da su jedno od najbezbednijih mesta", poručuje Garić, koji smatra da je primetan nedostatak sluha prema industriji koja je najviše pogođena pandemijom i koja je dovedena na rub egzistencije.

"Uprkos ogromnim finansijskim gubicima u proteklih godinu dana i poslovanjem na ivici isplativosti, Cineplexx je u vreme najveće krize modernog doba otvorio čak dva nova bioskopa u Beogradu, opremljena najsavremenijim tehnologijama. Međutim, ukoliko se nastavi trend donošenja nelogičnih odluka i mera, bioskopi neće još dugo opstati", naveo je Garić u saopštenju.

"Prema poslednjim merama donetim od strane Kriznog štaba, bioskopi nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena koje se odnosi na poslednji vikend u februaru. Donete mere ograničavaju radno vreme bioskopa, muzeja i galerija do 14 časova tokom vikenda, a od ove mere izuzeta su samo pozorišta čime je zadat poslednji udarac na poslovanje bioskopa u Srbiji", naveo je Nebojša Ćetković, direktor Art Vista i predsednik sekcije distributera u Privrednoj Komori RS.

Bioskopi se vrlo odgovorno ponašaju od kako su propisane sve epidemiološke mere protiv virusa kovid-19. Skoro šest meseci bioskopi nisu radili, a kada su dobili dozvolu za rad, poštovali su sve donete mere od strane Kriznog štaba. U svetu i kod nas, kroz razna istraživanja, dokazano je da su bioskopi jedno od najbezbednijih mesta.

Ono što najviše smeta, što u trenucima kada se bioskopi bore za opstanak i za svako radno mesto, iscrpljenih resursa zbog dugotrajnog zatvaranja, skraćenog radnog vremena i smanjenog kapaciteta u salama, jeste da logika i razumevanje u donošenju mera Kriznog štaba više ne postoji, jer niko ne može da objasni u čemu se razlikuju bioskopi i pozorišta u donošenju ovakvih mera koje se odnose na poslednji vikend u februaru.

Već dugo vremena, bioskopi ne nailaze na razumevanje u Kriznom štabu. Ono što je nejasno u ovim odlukama i za šta ne dobijamo jasno objašnjenje, jeste zbog čega je bezbednija projekcija koja počinje u 19 časova, a nije bezbedna projekcija koja bi počinjala u 21 ili 22 sata. Bioskopska publika se potpuno isto ponaša bez obzira u koje vreme gleda film jer bioskop nije noćni klub. Bioskopima skraćenje vremena značajno utiče na prihode koji su u ovom trenutku ionako mizerni i nedovoljni za ekonomski sanoodrzivo funkcionisanje.

Ovakvim nelogičnim donošenjem mera, bioskopi neće preživeti poslednje udarce. Molimo odgovorne za razumevanje, odgovornost i logiku u donošenju odluka kako bi ova industrija, u koju je prethodnih godina uloženo mnogo sredstava preživela, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Reakcije: Bioskopi Kombank dvorana i Cine Grand – danas ne rade!

Izvor: DANuBeogradu.rs, 28.Feb.2021

Zbog novih mera Kriznog štaba bioskopi Kombank dvorane i Cine Grand BIG danas, 28. februara 2021, neće raditi kao i bioskopi Cineplexx. Skraćeno je radno vreme bioskopa zbog novih mera bezbednosti Kriznog štaba, a vlasnik dva navedena bioskopa – MCF – je, kao i drugi vlasnici bioskopa, reagovao...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.