Tramp i Klinton učvrstili vođstvo

Izvor: Danas, 17.Mar.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Klinton učvrstili vođstvo

Vašington - Donald Tramp, favorit u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke SAD, osvojio je odlučujuću pobedu u ključnoj državi Floridi, ali je u Ohaju izgubio od guvernera DŽona Kasića. Favorit u trci demokrata za predsedničku nominaciju Hilari Klinton učvrstila je svoje vođstvo pobedama u Floridi, Ohaju, Ilinoisu i Severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Karolini. Senator iz Floride Marko Rubio je ispao iz trke republikanaca, pošto ga je u njegovoj matičnoj državi porazio Tramp, koji je trijumfovao i u Ilinoisu i Severnoj Karolini.

                 

U utorak je pet američkih država biralo svog kandidata za predsedničke izbore u novembru. Još nije poznato ko je pobedio u Misuriju, budući da se vodi mrtva trka između Klintonove i senatora iz Vermonta Bernija Sendersa s jedne strane i Trampa i senatora iz Teksasa Teda Kruza s druge. Tramp je noć između utorka i srede opisao kao "izuzetnu". On je rekao da je izvojevao pobede uprkos činjenici da "niko nikada u istoriji politike nije imao negativnu reklamu kao on". "Moje cifre su skočile. Ne razumem kako. Niko ne razume", rekao je u Floridi i naglasio da je on kandidat besnih i nezadovoljnih. "Postoji veliki bes. Verujte mi, postoji veliki bes", izjavio je Tramp, piše Njujork tajms.

Tramp je ipak zabeležio i jedan poraz, pošto je Džon Kasić trijumfovao u Ohaju, čiji je guverner. "Neću niskim udarcima doći do najviše pozicije u zemlji", rekao je Kasić u svom pobedničkom govoru.

Rubio je ranije u Majamiju saopštio da obustavlja svoju kampanju. On je rekao da su SAD usred "političke oluje" i da su birači ljuti i frustrirani. Većina od 168 delegata koje je sakupio mogli bi da izaberu drugog kandidata na republikanskoj konvenciji u julu, kada se zvanično bira predstavnik stranke za predsedničke izbore u novembru.

Klintonova je u pobedničkom govoru na Floridi kritikovala Trampa i rekla da su Amerikanci "gladni rešenja". "Naš vrhovni komandant mora da bude sposoban da brani našu zemlju, a ne da je sramoti", rekla je Klintonova. Studentski krediti, dostupna nega dece i neravnopravnost su među pitanjima kojima je obećala da će se baviti. Senders je čestitao Klintonovoj na rezultatima, ali je obećao da će nastaviti da se bori.

"Razlog zbog kojeg prkosimo svim očekivanjima jeste taj što radimo nešto zaista radikalno u američkoj politici. Govorimo istinu", rekao je on pristalicama u Arizoni. Florida i Ohajo imaju poseban značaj u republikanskoj trci jer pobednik dobija sve raspoložive kandidate - 99 na Floridi i 66 u Ohaju. Tramp je najnoviju pobedu izvojevao usred sve snažnijih kritika na račun njegove kampanje u okvirima Republikanske stranke i nakon niza incidenata koje je obeležilo nasilje na mitinzima.

Pojedini visoki funkcioneri Republikanske stranke su rekli da ga nikada neće podržati, a u utorak se pojavila vest da grupa vodećih konzervativaca planira da nađe način da spreči Trampa da osvoji nominaciju. "Molim vas, pridružite se konzervativnim liderima u strategiji kako poraziti Donalda Trampa u trci za republikansku nominaciju", naveli su republikanci.

Budući da je unutarstranačko glasanje održano u više od polovine država, sve su manji izgledi da Tramp bude zaustavljen. Tramp ima neočekivano dugo vođstvo u trci za predsedničku nominaciju republikanaca i snažnu bazu podrške među pristalicama, uglavnom nezadovoljnim belim biračima koji nemaju visoko obrazovanje, piše Njujork tajms.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.