Koplja će ukrstiti Tramp i Hilari

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koplja će ukrstiti Tramp i Hilari

Republikanski milijarder Donald Tramp i favorit demokrata Hilari Klinton imali su još jedno sjajno veče na unutarstranačkim izborima u nekoliko saveznih država. Tramp je ubedljiv bio na Floridi, u Severnoj Karolini, Ilinoisu i Misuriju, a izgubio je jedino u Ohaju gde je pobednik aktuelni guverner te države Džon Kejsik.

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Hilari Klinton je pobedila u svih pet saveznih država u kojima su članovi te partije birali ko će im biti kandidat na predsedničkim izborima u novembru. Klintonova je osvojila Floridu i Ohajo, Ilinois i Severnu Karolinu, a vrlo tesan rezultat u Misuriju ne može da joj pokvari slavlje. Prva "žrtva" novog kruga predizbora je republikanski senator s Floride Marko Rubio koji je objavio u izbornoj noći da se povlači iz trke pošto nije uspeo da odnese pobedu ni u svojoj državi.

- Nije bila Božja volja da ja postanem predsednik, prokomentarisao je Rubio svoje odustajanje.

Kod republikanaca Tramp grabi ka pobedi, a kako mu otpadaju jedan po jedan rival, s optimizmom može da gleda na ostatak trke. Pored njega, još izvesne nade gaji Ted Kruz, senator iz Teksasa, kao i Kejsik, ali su njihovi izgledi za trijumf vrlo mršavi. Donald Tramp je uspeo da porazi sve takmace koje je favorizovala partija, i sve to uprkos činjenici da ni stranački finansijeri ne stoje uz njega, kao i dobar deo medija.

- Ja sam milijarder. Zato mogu da govorim šta mislim i nezavisnim od interesnih grupa i lobista. Približavamo se pobedi i onda moramo ujediniti našu partiju kako bismo na jesen porazili Hilari - rekao je Tramp u pobedničkom govoru u Palm biču na Floridi.

Međutim, Tramp ima izvesnih problema sa prikupljanjem delegata i ako u ostatku izbora, do juna i potom konvencije u Klivlednu, ne sakupi dovoljan broj delegata za stranačku nominaciju, sama stranka može da mu postavi na konvenciji rivala, a veruje se da bi to mogao biti Mit Romni ili Pol Rajan, par koji je od aktuelnog predsednika Baraka Obame izgubio izbore 2012. godine. Tramp je do sada osvojio 46 odsto delegata i sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Hakerska grupa Anonimusi je objavila "sveopšti rat" protiv pretendenta za nominaciju Republikanaca na izborima u SAD Donalda Trampa i pozvala ostale hakere aktiviste da se ujedine protiv tog američkog milijardera tako što će 1. aprila napasti sve njegove sajtove.

- Dragi Donalde Trampe, posmatramo te već duže vreme i ono što vidimo je veoma uznemirujuće. Šokirao si čitav svet svojim užasnim delima i idealima - rekao je na snimku jedan maskirani haker i dodao da "ovo nije upozorenje, već objava sveopšteg rata".

Kod demokrata je situacija daleko jasnija. Istina, Hilari Klinton sa 1.561 i Berni Sanders sa 800 delegata još mogu dugo da vode trku i iako niko ne sumnja naročito da bi Sanders mogao da izađe kao pobednik, on itekako može da produži nadmetanje i namuči bivšu prvu damu i državnu sekretarku SAD.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.