Popularnost Hilari Klinton u padu

Izvor: VOA, 01.Sep.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popularnost Hilari Klinton u padu

Stejt department objavio oko 7.000 stranica novih zvaničnih imejlova sa privatne adrese Hilari Klinton, dok je bila na čelu te agencije. Oko 150 obelodanjenih mejlova retroaktivno su označeni kao poverljivi dokumenti.

Hilari Klinton, koja se smatra najozbiljnijim kandidatom za osvajanje nominacije Demokratske stranke sledeće godine, počela >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je da gubi podršku sa produbljivanjem kontroverze oko njenih imejlova. Spor, po svemu sudeći, neće skoro biti okončan, jer je dosada pregledana samo polovina njenih imejlova.

Najnovije ankete pokazuju da je Hilari Klinton od maja do danas izgubila podršku oko 20 odsto birača Demokratske stranke. U međuvremenu, njen glavni izborni rival, senator Berni Sanders iz države Vermont, smanjuje razliku između sebe i Klinton. U Ajovi na američkom srednjem Zapadu, Sanders zaostaje za njom sa samo 7 odsto, a već ju je prestigao u državi Nju Hempšir. Obe države su ključne za primarne izbore odnosno za stranačku predsedničku nominaciju.

"To nije poruka protiv Hilari, već poruka u prilog Berniju Sandersu, koja glasi, 'što je mnogo, mnogo je'“, izjavio je nedavno Klintonov glavni demokratski rival senator Berni Sanders iz države Vermont.

Pad popularnosti Klinton analitičari povezuju sa svakim dodatnim objavljivanjem poruka sa njenog privatnog servera. Pored ranijih 63 imejlova, dodatnih 150 imejlova iz najnovije grupe retroaktivno su proglašeni poverljivim dokumentima. Prema saopštenju Stejt departmenta, nijedan od njih nije prethodno imao takvu oznaku.

Kako objašnjava Marka Toner, portparol Stejt dipartmenta "dokument koji nije bio poverljiv na početku, vremenom može to da postane u zavisnosti od toga ko je s kim razgovarao, šta je izvor informacije, tako da je potrebno podići nivo poverljivosti".

Klinton kaže da je poštovala pravila koja su postojala u vreme slanja pomenutih imejlova.

"Više puta sam ponovila da nisam slala niti primala poverljive materijale, i uverena sam da će na kraju postupka svima to biti jasno. To što kažem biće dokazano."

Analitičari, međutim, smatraju da čak i da je to tačno, Klinton nije ispravno reagovala u celoj kontroverzi oko njenih imejlova.

Po rečima političkog analitičara Sjuarta Rotenberga, bivša državna sekretarka ne ume da vodi kampanju prirodno.

"Ona deluje kao da je programirana i pomalo kruta. Ona govori o pravim stvarima, ravnopravnosti i pravednosti, o minimalnoj nadnici i slično. Jeste, ona koristi prave fraze, ali nije bliska američkim glasačima", kaže Rotenberg.

Međutim, prema ocenama nekih eksperata, Klinton ima još dovoljno vremena da se oporavi, s obzirom da se predsednički izbori održavaju tek iduće jeseni.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.