Hilari Klinton: SAD cene napredak Srbije

Izvor: Studio B, 12.Okt.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton: SAD cene napredak Srbije

Američka državna sekretarla Hilari Klinton izjavila je u Palati Srbija u Beogradu da ceni napredak koji je Srbija postigla u poslednjih 10 godina i izrazila ubeđenje da Srbija može da postane članica Evropske unije i lider u regionu.

"Ubeđena sam da Srbija može da postane članica EU i lider regionu i zato su SAD posovećene radu sa Srbijom za budućnost zemlje i čitavog regiona", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Klintonova na konferenciji za novinare.

Ona je predsedniku Tadiću zahvalila na viziji u vođstvu i, kako je rekla, na onome što je preduzeo da bi ostvario tu viziju još pre nekoliko godina.

"Dok Srbija ide tim putem ona će biti pouzdan partner", rekla je Klintonova i dodala da će tako biti obezbeđen njen put ka EU, ali i obezbeđena budućnost deci.

Američka državna sekretarka je rekla i da ceni to što Srbija radi na hapšenju hapških begunaca.

"SAD cene napredak koji je Srbija postigla u poslednjih 10 godina. Međunarodna zajednica ceni Srbiju kao zemlju velikih potencijala. Verujemo u potencijale Srbije", rekla je Klintonova.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je Srbija i na sastanku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, potvrdila odlučnost da gradi strateško partnerstvo sa SAD i da čini sve da zatvori mračnu stranicu svoje prošloslosti.

Tadić je u zajedničkom obraćanju novinarima rekao da je dolazak Klintonove u Beograd druga bilateralna poseta jednog visokog američkog zvaničnika koja omogućava da Srbija i SAD grade odnose na novim temeljima.

Ovo je prvi susret Tadića i Klintonove. Oni su razgovarali u Palati Srbija nešto duže od jednog sata, nakon čega su im se pridružili članovi državnih delegacija.

Među učesnicima razgovora su i pomoćnik američke državne sekretarke za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon kao i srpski minstri spoljnih poslova Vuk Jeremić i odbrane Dragan Šutanovac.

Klintonova je stigla na aerodrom "Nikola Tesla" nešto pre tri popodne, a malo posle 15.30 ispred Palate Srbija na Novom Beogradu dočekao je predsednik Srbije Boris Tadić nakon čega su otišli na razgovore.

Američka državna sekretarka će razgovarati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a tom sastanku će prisustvovati i potpredsednici vlade Božidar Đelić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić.

U večernjim satima državna sekretarka razgovaraće s predstavnicima nevladinih organizacija.

Saobraćaj u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu bio je zatvoren dvadesetak minuta pred dolazak američke državne sekretarke.

Dolazak Klintonove prate bezbednosne mere prvog stepena, pa je duž tog bulevara na svakih pedesetak metara raspoređeno po pet-šest policajca, a na zgradi Palate Srbije su snajperisti.

Hilari Klinton pohvalila Beograd zbog zaštite ljudskih prava

Američka državna sekretarka pohvalila je posvećenost srpskih vlasti zaštiti ljudskih prava povdom održavanja gej parade u Beogradu.

"Posebno bih pohvalila hrabrost policije koja je obezbeđivala red na Paradi ponosa u nedelju. To nije bilo lako i mi smo gledali kako policija obezbeđuje poštovanje prava svih", rekla je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tadić je rekao da događaji u Beogradu od pre dva dana "jasno svedoče" da Srbija deli vrednosti sa EU. On je nagalsio da jedino štiteći prava svakog pojedinca Srbija može imati prosperitetno i slobodno društvo.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.