NATO i Pentagon osudili ulazak ruskog konvoja u Ukrajinu

Izvor: Blic, 22.Avg.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO i Pentagon osudili ulazak ruskog konvoja u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i predstavnik za medije Pentagona, admiral Džon Kirbi, osudili su danas upad ruskog humanitarnog konvoja na ukrajinsku teritoriju.

Rasmusen je upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća Međunarodnog Crvenog Krsta", napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Predstavnik Pentagona Džon Kirbi izjavio je danas da Vlada SAD "snažno osuđuje" jednostranu odluku Rusije da konvoj sa humanitarnom pomoći uputi u Ukrajinu bez odobrenja zvaničnog Kijeva.

On je pozvao Rusiju da odmah "ukloni konvoj sa teritorije Ukrajine".

Kirbi je podsetio da je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu nedavno dao garancije američkom kolegi Čaku Hejgelu da ruska vojska neće ući u Ukrajinu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NATO i Pentagon osudili ulazak ruskog konvoja

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2014

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i predstavnik za medije Pentagona, admiral Džon Kirbi, osudili su danas ulazak ruskog humanitarnog konvoja na ukrajinsku teritoriju...Rasmusen je upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu. "Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.