Tužioci traže 28 godina za Šešelja

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci traže 28 godina za Šešelja

Hag -- Tužioci Haškog tribunala zatražili su, na suđenju Vojislavu Šešelju, da mu sudije izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog ratnih zločina u periodu od 1991-93.

Na kraju završne reči, tužilac Matijas Markušen je ponovio da je Šešeljeva krivica dokazana i zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svih devet tačaka optužnice koje ga terete za zločine protiv čovečnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kršenje zakona i običaja ratovanja.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Prema optužnici, Šešelj je "govorom i propagandom mržnje" počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, dok su ostale zločine fizički počinili dobrovoljci SRS koje je on regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije.

Šešelj, koji se brani sam, svoju završnu reč izložiće iduće nedelje, od 12. do 15. marta.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Ševeningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja

Izvor: Blic, 07.Mar.2012

Tužioci Haškog tribunala zatražili su danas, na suđenju Vojislavu Šešelju, da sudije optuženom izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993.godine...Na kraju završne reči, tužilac Matijas Markušen je ponovio da...

Nastavak na Blic...

Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja

Izvor: Radio 021, 07.Mar.2012

Tužioci Haškog tribunala zatražili su, na suđenju Vojislavu Šešelju, da mu sudije izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog ratnih zločina u periodu od 1991-93.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.