Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobrena izmenjena optužnica protiv Karadžića

HAG - Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je izmenjenu optužnica protiv Radovana Karadžića, u kojoj se bivši predsednik Republike Srpske tereti za genocid po još jednoj tački optužnice koja se odnosi na masakr u Srebrenici u julu 1995, saopštio je večeras sud u Hagu.

Tužilaštvo je krajem septembra podnelo pretresnom veću Tribunala predlog nove optužnice.

Sudsko veće je delimično odobrilo zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tužilaštva pošto zbog nedostatka odgovarajućih dokaza nije prihvaćen predlog tužilaštva da se tri navodna ubistva ubace u tačke 3, 4, 5 i 6 nove optužnice, navedeno je u saopštenju suda.

U novoj, izmenjenoj optužnici, Karadžić se tereti za genocid po dve, umesto jedne tačke optužnice, od kojih se prva odnosi na zločine počinje u BiH tokom 1992. godine, a druga posebno na masakr u Srebrenici u julu 1995. godine, navedeno je u saopštenju.

Dve tačke su izbačene iz prve optužnice i to one koje se odnose na saučesništvo u genocidu i ozbiljna kršenja Ženevske konvencije.

Izmenjenom optužnicom, Karadžić se dovodi u vezu sa zločinima u 27, umesto u 41 opštini, kao što je navedeno inicijalnom optužnicom, navedeno je u saopštenju Tribunala.

Sudsko veće je naložilo tužilaštvu da do srede, 18. februara, dostavi tekst izmenjene optužnice u sudnicu.

Prethodna haška optužnica protiv bivšeg predsednika RS sadržavala je 11 tačaka i teretila ga je za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovečna dela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu srpske nacionalnosti u BiH tokom rata 1992-1995.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, posle više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, Haškom tribunalu je izručen 30. jula, a sutradan je iskoristio mogućnost da za 30 dana odloži izjašnjavanje o krivici.

Na drugom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, 29. avgusta, nije se izjasnio o krivici, pa je uz njegovo ime u zapisnik uneto da se ne oseća krivim.

Statusna konferencija u pretpretresnom postupku protiv Karadžića zakazana je za petak, 20. februar, na kojoj se, kako je saopštio Tribunal, očekuje da će se bivši predsednik RS izjasniti o novoj optužnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.