Izvor: B92, 04.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Istraga u Srbiji je farsa

Priština -- Vlada Kosova odbacila je optužbe srpskog tužilaštva za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja, ocenivši ih kao politički motivisan potez.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je krajem prošle sedmice da je srpskom tužilaštvu Haški tribunal nedavno odobrio da pokrene postupak protiv Ljimaja za krivična dela za koja mu se nije sudilo pred tim međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudom.

Vekarić je rekao da je u toku istraga protiv bivšeg pripadnika OVK i protiv još nekoliko osoba koje se sumnjiče za ratne zločine na Kosovu tokom 1998. godine, istakavši da je još rano govoriti o podizanju optužnice, pošto je istraga u toku.

Istraga , pokrenuta protiv sadašnjeg pokrajinskog ministra za saobraćaj i komunikacije, izazvala je burnu reakciju Prištine, a portparol kosovske Vlade Memlji Krasnići izjavio je da srpsko tužilaštvo nije trebalo da pokreće "smešnu i neosnovanu istragu" protiv kosovskih lidera, već da se usredsredi na hapšenje "svojih zločinaca".

"Istraga protiv Ljimaja je još jedna farsa institucija Srbije, koja je potrebna da bi se manipulisalo javnošću zarad unutrašnjopolitičkih potreba", izjavio je Krasnići, preneo je radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je pokretanje istrage protiv Ljimaja politički motivisano.

Ljimaja je Haški sud 2005. godine oslobodio optužbi za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik 1998. godine. Tada je oslobođen i Isak Musliju, ali je u okviru iste optužnice Haradin Baljaj osuđen na 13 godina zatvora zbog kršenja zakona i običaja ratovanja.

Međutim, srpsko tužilaštvo je nastavilo istragu i, kako je navedeno, "došlo do dokaza koji terete Ljimaja za zločine počinjene na drugim lokacijama, a koje nisu bile obuhvaćene haškom optužnicom".

Prema rečima Krasnićija, srpsko pravosuđe bi trebalo da se bavi istragama i osudom zločina koji su srpske vlasti počinile na Kosovu.

Praški radio podsetio je da ovo nije prvi put da institucije Kosova odbacuju kao neosnovane optužbe protiv bivših pripadnika OVK.

Početkom aprila kao netačno je ocenjeno izveštavanje britanskog radija BBC da je OVK imala logor u albanskom mestu Kukeš, gde su ubijani civili tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.

Pre toga institucije Kosova su odbacile navode da su na severu Albanije tokom 1999. godine Srbima vađeni organi radi prodaje, što je bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte navela u svojoj knjizi "Lov".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.