Izvor: Blic, 05.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Srpsko pravosuđe u stanju da sudi Ljimaju

Srpsko pravosuđe u stanju je da sudi bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Ljimaju, protiv kojeg vodi istragu za ratne zločine, izjavio je danas za Radio Slobodnu Evropu portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Nastavak procesa protiv Ljimaja koji se vodi u Srbiji odobren je iz Haga, ali je, kako kažu u Tužilaštvu u Beogradu, još rano govoriti o eventualnom podizanju optužnice, preneo je RSE.

Vekarić je podsetio da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnici srpskog tužilaštva za ratne zločine imali sastanak sa predsedavajućim sudskog veća Haškog tribunala, koje je sudilo Ljimaju i ostalima, na kome su dobili "zeleno svetlo" za procesuiranje jednog od bivših komandanata OVK.

"To je veoma značajno, budući da se ne krši pravilo koje kaže da se pojedincu ne može dva puta suditi za istu stvar. Predsedavajuće veće je našlo da ono što mi imamo, nema veze sa predmetom koji se vodio u Hagu", rekao je Vekarić.

Tokom maja 1998. godine OVK je u dva napada kidnapovala 10 radnika površinskog kopa rudnika Belaćevac, a srpsko tužilaštvo u istrazi je došlo do dokaza o otmicama i ubistvima najmanje 30 srpskih civila na području Drenice, nekoliko policajaca i najmanje 11 albanskih civila.

"Mislim da je veoma važno da se prvo naznači da ovi logori koji su locirani u našoj istrazi faktički predstavljaju, po nama, suštinu njegovog zločina koji je počinio u vreme kada je za to bio odgovoran. Raspolažemo sa brojnim materijalom koji upućuju na to da je on (Ljimaj) odgovoran za zločine koje mu stavljamo na teret", kazao je Vekarić.

Dosadašnjom istragom, navodi RSE, utvrđeno je da su za zločine odgovorni Fatmir Ljimaj zvani Čeliku, Sahit Jašari, Sami Ljuštaku i Sulejman Selimi zvani Sultan, sada general u Bezbednosnim snagama Kosova.

Portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine ističe da je postupak protiv Ljimaja, koji je sada pokrajinski ministar za saobraćaj i komunikacije, isključivo u cilju zadovoljenja pravde.

"Mislim da je ovde pravilno obavljena regionalna saradnja između narodnih institucija sa Kosova i Metohije i naših pravosudnih organa. To je odgovor na sva pitanja i našu inicijativu, kada se upravo sva otvorena pitanja pokušaju rešiti kroz jedan dijalog, jer mi želimo da uspostavimo saradnju i da kaznimo zločince, a ne da se bavimo nekom politikom", rekao je Vekarić.

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran ponovila je za RSE da domaća pravosuđa mogu da sude u postupcima u odnosu na događaje koji nisu bili predmet postupka pred Tribunalom.

"Ukoliko se ne radi o istoj stvari onda se, naravno, toj osobi može suditi ukoliko postoje dokazi. Sva domaća pravosuđa ni u jednom trenutku nisu bila sprečena da vode postupke, nego naprosto nisu mogla da vode postupke koji su već vođeni, odnosno, koji se u tom trenutku vode pred Tribunalom u Hagu", rekla je Kavran.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.