Kolinda: Međunarodno pravo zakazalo, ali pravda neće!

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda: Međunarodno pravo zakazalo, ali pravda neće!

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je kritikovala oslobađajuću presudu koju je u četvrtak Haški tribunal izrekao lideru radikala Vojislavu Šešelju, ocenivši da je reč o sramotnom porazu međunarodnog krivičnog prava.

Raspravno veće Haškog tribunala oslobodilo je u četvrtak vođu srpskih radikala po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

- Današnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima zaista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je zapravo sramotna - kazala je Grabar-Kitarović u Sofiji, gde boravi u službenoj poseti.

- Ako uzmete u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet meseci zatvora samo zbog iskazivanja nepoštovanja prema tom sudu i zbog pretnje svedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje celih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog krivičnog prava - kazala je ona.

- Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova - dodala je ona.

- Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam niko neće uzeti - rekla je predsednica Hrvatske i istakla da je "Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživela svoj prvi i najveći poraz".

- I to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome - rekla je ona.

- Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavićemo da radimo sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali verujte mi, pravda neće! - poručila je hrvatska predsednica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.