Holandija: Hag, pa Sporazum

Izvor: B92, 24.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Hag, pa Sporazum

Beograd -- Vlada Holandije i dalje zahteva punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom kao preduslov za potpisivanje SSP, kažu u holandskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Nema promene u našem stavu. Za nas je još uvek puna saradnja sa Tribunalom osnovni preduslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom", naznačio je portparol šefa diplomatije Holandije u izjavi agenciji Beta.

Na pitanje da li pod punom saradnjom Beograda sa Tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << holandska vlada i dalje podrazumeva hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića, sagovornik Bete podsetio je na reči ministra Ferhagena da je "Mladić u avionu najbolji dokaz pune saradnje".

Istovremeno, po rečima njegovog portparola, ministar Ferhagen ostaje i pri stavu da je holandska vlada spremna da "kreativno razmišlja" o načinu na koji bi EU mogla Srbiji "pružiti ruku".

On je, međutim, kao "besmislenu" odbacio ideju da bi Holandija, uprkos neslaganju, mogla pristati da ne blokira potpisivanje srorazuma EU sa Srbijom i bez pune saradnje sa Tribunalom.

"To nije praktična mogućnost i ne bi imalo smisla zato što sve članice EU moraju potpisati sporazum", naznačio je portparol holandskog ministra spoljnih poslova.

"Ukidanje viza kao gest dobre volje"

Holandija je spremna da dozvoli Evropskoj uniji da učini gest dobre volje prema Srbiji uoči parlamentarnih izbora 11. maja, ali istovremeno insistira na tome da Beograd mora da izruči ratne zločince Tribunalu u Hagu, izjavio je večeras šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen.

"Vreme je da se ojača poverenje srpskih birača prema Evropi", rekao je Ferhagen u govori pred holandskim parlamentarnim komitetom uoči sastanka sa ministrima inostranih poslova EU sledećeg utorka u Luksemburgu.

Ferhagen je rekao da haški optuženik Ratko Mladić nikada neće biti uhapšen ukoliko antievropske snage osvoje vlast u Srbiji i dodao da bi to ujedno moglo da znači i prenošenje tenzija na Kosovo.

"Srbija mora da izabere kojim će putem ići, ne mi. Oni će glasati ne mi, ali je jasno ako se odluče za izolaciju, da to neće biti dobro za njih, za Balkan, niti za Evropu. I postoji mogućnost, da na osnovu rezultata ovih izbora, mi vidmo da su male šanse da će se Mladić ikada isporučiti Hagu", rekao je Ferhagen.

Većina država članica EU spremna je da podrži potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što bi moglo da osnaži umerene stranke u toj zemlji uoči parlamentarnih izbora, ocenjuje Rojters.

"Želimo da razjasnimo da mi nemamo ništa protiv Srbije", kazao je holanski ministar inostranih poslova i dodao da bi mogući gestovi dobre volje mogli da uključe liberalizaciju viznog režima i pristup evropskom tržištu za prozivode iz Srbije.

Opozicione stranke u holandskom parlamentu insistirale su u raspravi na tome da vlada te zemlje treba da ostane čvrsto pri svom ranijem stavu prema Srbiji.

"Srbija ne sme biti nagrađena za loše ponašanje", izjavio je Han Ten Bruke iz liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju.

Slične stavove izneo je i šef laburista Luk Blom koji je kazao da države EU moraju da shvate da je pozicija Holandije drugačija zbog istorijskih događaja i da Holanđani žele da vide Ratka Mladića uc Hagu.

Predsednik odbora početkom nedelje boravio je u Beogradu, kako bi se upoznao sa stavovima Srbije kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nastavak saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministri u Vladi, međutim, ne veruju da će Holandija promeniti stav kada je u pitanju uslov pune saradnje Srbije sa Hagom, niti da će Brisel pre 11. maja ponuditi Srbiji da potpiše Sporazum.

"Nema ukidanja ovlašćenja"

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da samo Vlada koja ima pun legitimitet može da mu ukine ovlašćenje da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ako ga Evropska unija bude ponudila Srbiji pre izbora.

Đelić je za Blic ocenio da premijer Srbije Vojislav Koštunica, prema Zakonu o Vladi, može da mu oduzme ovlašćenje da se bavi daljim evropskim integracijama, ali ne i ovlašćenje da potpiše sporazum.

"Morala bi da se sastane Vlada i da donese takvu odluku, ali ova vlada je tehnička i nema mogućnosti da donosi takve odluke", rekao je Đelić.

Uoči sednice Spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta, u Beogradu je boravio predsednik odbora Henk Jan Ormel, koji je kako B92 saznaje, preneo svojim sagovornicima da Holandija uvažava argumente Srbije, ali da, za sada, ostaje pri dosadašnjem stavu da Ratko Mladić i ostali begunci budu u Hagu, pre nego Holandija da zeleno svetlo za Sporazum sa Srbijom.

Šef Nacionalog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da Srbija čini sve da okonča saradnju sa Hagom, ali naglašava da je ponašanje Holandije kontraproduktivno.

"Ponašanje Holandije nije nikakav doprinos niti demokratizaciji Srbije, niti stabilnosti regiona. Mi znamo da će nas na daljem putu ka evro-integracijama sigurno čekati upravo taj uslov i mi smo svesni tog uslova, ali u ovom trenutku kočiti evropski put Srbije - ne mislim da je dobro. Naprotiv, to će imati nesagledive političke posledice za ceo region", smatra Ljajić.

Da u ovom trenutku nije realno očekivati potpisivanje Sporazuma sa Evropskom unijom zbog stava Holandije, misli i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Ja sam uvek govorio jednu te istu stvar. A to je, pod jedan, da ukoliko Evropska komisija, a za to je potreban konsenzus svih zemalja članica, ponudi Srbiji da se potpiše Sporazum, mi ćemo ga potpisati. Istovremeno, govorio sam da je to do izbora malo verovatno i to je cela stvar i cela istina", izjavio je Đelić.

Današnjoj sednici spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta prisustvovaće i predstavnici studentske organizacije "Evropa nema alternativu".

Član te delegacije Srećko Šekeljić rekao je da će svojim sagovornicima u holandskom parlamentu preneti da je proevropski orijentisanim mladima u Srbiji potrebna podrška Evropske unije.

"Tada ćemo imati prilike da poslanicima, članovima ovog odbora holandskog parlamenta ukažemo na neophodnost pomoći institucija EU demokratskim snagama u Srbiji i pomoći građanima Srbije, u smislu davanja jasnog signala da građani jesu dobrodošli u Uniju i da Srbija jeste deo evropske porodice", rekao je Šekeljić.

Berlin: Načelno za

Nemačka je načelno spremna da podrži predlog komesara za proširenje Evropske unije Olija Rena da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom potpiše već sada, a da se ispunjavanje poznatih uslova postavljenih poveže sa kasnijom ratifikacijom ovog dokumenta.

Ren je u Berlinu sa nemačkim ministrom inostranih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom razgovarao, između ostalog i o mogućnosti potpisivanja SSP sa Srbijom pre parlamentarnih izbora 11. maja.

Tirk: Sporazum nakon izbora

Evropska unija trebalo bi da ponudi bliže veze Srbiji tek posle prevremenih izbora u toj zemlji, izjavio je predsednik Slovenije Danilo Tirk, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Tirk je u Evropskom parlamentu objasnio da bi ta ponuda EU trebalo da ulsedi tek kada Srbi sami odluče da su spremni za približavanje Uniji.

Slovenački predsednik smatra da EU ne bi trebalo da zapostavi Zapadni Balkan i da zemlje regiona imaju mesto u Uniji.

Da će se Brisel ipak u nekoj meri brinuti o Srbiji i bez obzira na to da li će uskoro biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili ne, potvrdila je komesarka za regionalnu politiku EU Danuta Hibner.

"Evropska unija je prisutna u Srbiji sa svojim investicijama od 1998. i do sada smo investirali preko dve milijarde evra u razvoj Srbije. Naravno, dogovorili smo se sa potpredsednikom Vlade da ćemo i u buduće budemo angažovani na isti način. Ne znam koliko su ljudi u Srbiji upoznati s pretpristupnim finansijskim instrumentom EU koji se zove IPA i kroz koji će se ova investicija dalje nastaviti", rekla je Hibnerova.

Pitanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom biće, najverovatnije, glavna tema i na sastanku ministara inostranih poslova EU sledeće nedelje u Luksemburgu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandija traži punu saradnju s Tribunalom

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 09:37

Holandija nije spremna da Srbiji otvori vrata EU i obezbedi joj potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sve do pune saradnje s Haškim tribunalom, poručio je srpskim zvaničnicima holandski diplomata Henk Jan Ormel...Predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Holandije Henk Jan...

Nastavak na Blic...

Jeremić:EU sada mora da odluči koga želi da podrži

Izvor: Press, 24.Apr.2008

Na Evropskoj uniji sada je da pokaže da li želi da pomogne proevropskim snagama u Srbiji potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ili želi da pomogne neevropskim snagama time što sporazum neće biti potpisan, rekao je danas u Berlinu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.