Hašim Tači novi predsednik Kosova

Izvor: VOA, 26.Feb.2016, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hašim Tači novi predsednik Kosova

Hašim Tači izabran je za predsednika Kosova u trećem krugu glasanja; Dok se glasalo u skupštinskoj sali, na ulicama su izbili sukobi policije i demonstranata

Kosovo je dobilo novog predsednika. Naslednik Atifete Jahjage  je Hašim Tači.  Dok se u skupštinskoj  sali >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << glasalo za predsednika, na ulicama  su izbili sukobi  policije i demonstranata, pristalica kosovske opozicije.

Hašim Tači je za predsednika Kosova izabran u trećem krugu glasanja. Novi kosovski predsednik dobio  je 71 glas, a deset je bilo uzdržanih.  Predstavnici opozicije su pozivali tokom dana poslanike da ne glasaju za Hašima Tačija, jer time kako je su govorili glasaju protiv suverineteta  Kosova i za zajednicu srpskih opština koja, kako su kazali,  nije u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Tokom sednice dva puta je aktiviran suzavac od strane opozicionih poslanika. Sednici na kojoj je biran predsednik prisustvovali su i srpski poslanici, jer je to kako je kazao predsednik liste Srpska Slavko Simic, u interesu srpskog naroda

Tači se na glasovima zahvalio poslanicima svoje Demokratske partije Kosova, Demokratskom savezu Kosova, Srpskoj listi, poslaničkoj grupi  6+ i nezavisnim poslanicima.

Od opozicionih poslanika sednici je prisustvovao samo Ijlir Deda, kao predstavnik Samoopredeljenja u komisiji za glasanje. Hašim Tači će zakletvu pred poslanicima položiti 7. aprila i tada mu zvanično počinje mandat.

U vreme dok se u skupštini glasalo, na ulicama Prištine izbili su sukobi policije i pristalica opoziocije. Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, dok je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.