Igra prestola u Zimbabveu: Boj Krokodila i Guči Grejs?

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra prestola u Zimbabveu: Boj "Krokodila" i "Guči Grejs"?

Na ulice glavnog grada Zimbabvea vojska je izašla nakon što je predsednik Robert Mugabe (93) otpustio svog zamenika, moćnog potpredsednika Emersona Mnangagvu.

Najstariji predsednik države na svetu gvozdenom rukom je vladao Zimbabveom od proglašenja nezavisnosti 1980. godine,a mnogi smatraju kako nikada nije bio ranjiviji nego danas.

Kako su se uslovi života i stanje ljudskih prava u Zimbabveu s godinama pogoršavali, brojne institucije širom sveta počele su ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osuđivati pa mu je tako i britanska kruna oduzela prethodno dodeljene počasti, piše CNN.

Mnangagva, poznat pod nadimkom „Krokodil“ zbog svog nepogrešivog instinkta za preživljavanjem bio je uz Mugabea od samog početka. Njegova je desna ruka već gotovo 40 godina, ima snažnu podršku u vojnim redovima i spominjao se kao Mugabeov potencijalni naslednik.

Uprkos naizgled idiličnim odnosima, Mugabe je za svog zamenika izjavio kako je nepouzdan iviše mu nije odan želeći tako da oslobodi put za svoju suprugu Grejs.

Njegova 40 godina mlađa supruga u narodu je poznata kao "Guči Grejs" zbog rasipništva i ekstravangacije. Uprkos rastrošnom stilu života u zemlji pogođenoj siromaštvom, uživala je podršku mlađih političara.

Neočekivan potez dugovečnog predsednika mnogi su protumačili željom da svoju poziciju prepusti supruzi što je izazvalo bes među brojnim Mugabeovim pristalicama.

Vojni udar u Zimbabveu. Predsednik Robert Mugabe i njegova supruga Grejs su u pritvoru. Ulice Hararea pune su policije. Vladajuća stranka tvrdi da nije bilo puča.

Za privremenog predsednika postavljen je Emerson Mnangagva, koji je bio potpredsednik Zimbabvea sve dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", tvrdi se da je za tu smenu odgovorna Mugabeova supruga Grejs.

"Samo smo se usmerili na kriminalce koji okružuju Mugabea. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi. Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana.", kaže general odbranbenih snaga.

Mediji tvrde da je prva dama pobegla iz zemlje, dok vojska drži 93-godišnjeg Mugabea u kućnom pritvoru

Vladajuća stranka Zanu PF je u seriji tvitova takođe krivicu svalila na Mugabeovu suprugu.

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišcahavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni".

Predsednik Južne Arfike Džejkob Zuma pozvao je na prijateljsko rešenje.

"Nadam se da će vojska Zimbabvea poštovati ustav. Razogvarao sam sa predsednikom Mugabeom, on je dobro i u kućnom je pritvoru. Ova situacija ne sme da ide dalje nego što je do sada", naveo je Zuma.

Evropska unija i zvaničnici pozvali su na mirno rešenje i dijalog.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.