Vojni puč u Zimbabveu, Mugabe u kućnom pritvoru!

Izvor: Prva.rs, 15.Nov.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni puč u Zimbabveu, Mugabe u kućnom pritvoru!

Vojska uverava javnost da je devedesettrodgodišpnji lider Zimbabvea "živ i zdrav", prenosi Rojters. Ipak, Mugabe je u kućnom pritvoru, zajedno sa suprugom Grejs, izjavili su vojni zvaničnici. Oni tvrde i da sada vojska obezbeđuje sve državne instittucije i da patrolira ulicama glavnog grada Hararea, prenosi AP.
Prema navodima Rojtersa, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vreme građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svedoka.
"Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posledice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi. Čim ispunimo naš zadatak, sve će se vratiti u normalu", kaže jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea general Mojo. 
Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane "G40" frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs. 
Mediji su ranije sinoć preneli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.
Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile. 
"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea. 
Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione. 
Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.
Izvor: B92
 

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Mugabe u kućnom pritvoru?

Izvor: Deutsche Welle, 15.Nov.2017

U Zimbabveu je vojska izašla na ulice glavnog grada Hararea. Predsednik Robert Mugabe je nedavno smenio potpredsednika Mnangagvu, što je razljutilo vojni vrh. U svemu važnu ulogu ima i predsednikova supruga Grejs.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.