Za sada nema opasnosti od izlivanja Bovanskog jezera

Izvor: Aleksinac.net, 17.Maj.2014, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada nema opasnosti od izlivanja Bovanskog jezera

U ovom trenutku u Bovansko jezero iz Moravice i Jošanjičke reke dotiče oko 30 kubika vode, ali se istovremeno u Moravicu, nizvodno od brane, ispušta oko 15 kubika vode, izjavio je za Radio Aleksinac inženjer Sveta Ranđelović.

Nivo akumulacije raste između sedam i osam santimetara na sat, a kako do preliva ima oko četiri metra rezervnog prostora, naredna tri ili četiri dana nema bojazni od izlivanja Bovanskog jezera bez obzira na obilnije padavine koje se najavljuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << />
Iako akumulacija ovaj poplavni talas, bar za sada, može da prihvati, problem predstavljaju bujice i potoci nizvodno od brane koji se izlivaju i plave naseljena mesta i oranice, ali i povećavaju nivo Moravice. Narednih dana će nekoliko objekata biti ugroženo i to uglavnom onih koji su u ulicama Južnomoravskih brigada i u Zadružnoj, a koji su izgrađeni u vodotoku reke.

Proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Aleksinac

Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac na jučerašnjoj sednici doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji čitave opštine. Ova odluka usledila je zbog opasnosti od pojave bujučnih vodotokova, jer su se brojne manje reke i potoci u selima naše opštine već izlili ili postoji opasnost od njihovog izlivanja.

Najkritičnija situacija u ovom trenutku je u selu Mozgovu, gde se mozgovačka reka izlila, odnela put i dve bandere Telekoma Srbije, a nekoliko domaćinstava odsekla od ostatka sela. Pored Mozgova, kritično je i u selima Katun i Stanci, gde su potoci blizu izlivanja. U Crnoj Travi se aktiviralo klizište, pa je ugrožena jedna kuća. Južna Morava je za sada u svom koritu, ali se očekuje povećanje njenog vodostaja narednih dana.

Na vanredno sazvanom kriznom štabu izveštaje su podnele službe koje su aktivne u ovakvim situacijama. Direktor Javnog preduzeća za puteve obavestio je članove Štaba da je uvedeno dežurstvo, kao i da su u svakom trenutku spremna četiri kamiona i dve mašine, a obezbeđeno je 1000 džakova i pesak.

Direktor Vodovoda je istakao da je nivo vode na Bovanskom jezeru za sada na granici, kao i da se trenutno ispušta 14 kubika vode, tako da problema neće biti čak iako se ovakve padavine nastave i u naredna tri dana.

Problema će međutim biti sa strujom, jer je smanjena proizvodnja električne energije za 15 procenata. O rasporedu i trajanju planskih isključenja, koja se očekuju već od popodneva, građani će detaljnije biti obavešteni putem medija, poručuju iz Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.