ZIĐIN MAJNING UBEDLJIVO NAJVEĆI IZVOZNIK U SRBIJI

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Nov.2023, 06:02

ZIĐIN MAJNING UBEDLJIVO NAJVEĆI IZVOZNIK U SRBIJI

Beograd, 23. novembar – Ministarstvo finansija objavilo je da su tri kineske kompanije i dalje neosporivi lideri među najvećim izvoznicima u Srbiji. Prema podacima za prvih deset meseci ove godine, Ziđin majning, Ziđin koper i HBIS grupa su zauzele prva tri mesta na listi najvećih izvoznika, potvrđujući snažan ekonomske veze između Srbije i Kine.
Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u zemlji dostigla je impresivnih šest milijardi evra tokom istog perioda, nagoveštavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << stabilnost i rast srpske ekonomije.
Ziđin majning, sa sedištem u Brestovcu, istakao se kao najveći pojedinačni izvoznik sa iznosom od 957,1 milion evra. Ziđin koper iz Bora zauzeo je drugo mesto sa izvozom vrednim 633,5 miliona evra, dok je HBIS grupa, vlasnik smederevske železare, osvojila treće mesto sa izvozom vrednim 458,9 miliona evra.
Na četvrtom mestu nalazi se ZF iz Pančeva sa značajnim izvozom od 415,8 miliona evra, dok je Leoni iz Prokuplja na petom mestu sa izvozom od 415,7 miliona evra.
Pored kineskih dominacija, na listi se ističu i domaće kompanije. Tigar tajers iz Pirota zauzima šesto mesto sa izvozom od 397,1 miliona evra, dok su Boš iz Beograda, Henkel iz Beograda i Jura iz Rače takođe među vodećim izvoznicima sa iznosima od 380,6 miliona, 353,2 miliona i 331,5 miliona evra, redom.
Najveća domaća naftna kompanija, Naftna industrija Srbije, nalazi se na devetom mestu sa izvozom od 329,1 milion evra, dok su Hemofarm iz Vršca, SCM pover iz Beograda, Filip Moris iz Niša, Mint automotiv iz Loznice i Gorenje iz Valjeva takođe doprineli visokim izvoznim ciframa.
Ovi podaci svedoče o stabilnosti srpske ekonomije i potvrđuju ulogu Kine kao ključnog ekonomskog partnera zemlje. Izgleda da će ova snažna saradnja između Srbije i Kine nastaviti da oblikuje izvozni pejzaž zemlje u narednim godinama.











Članak ZIĐIN MAJNING UBEDLJIVO NAJVEĆI IZVOZNIK U SRBIJI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

Ministarstvo finansija: Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper najveći izvoznici

Izvor: Bor030.net, 23.Nov.2023

Najveći izvoznici u Srbiji su i dalje tri firme čiji su vlasnici kineske kompanije – Ziđin majning, Ziđin koper i HBIS grupa, objavilo je Ministarstvo finansija. Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji za 10 meseci ove godine bila je šest milijardi evra. Izvoz Ziđin majninga iz Brestovca...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.