Izvor: Soko-zabava.info, 24.Feb.2021, 15:02

Vitamin E – njegov značaj za organizam

Vitamin E je sveukupan naziv za osam organskih jedinjenja otkrivenih daleke 1922. godine. Ovih osam jedinjenja su podeljena u dve grupe, tokoferole i tokotrienole i imaju podgrupe alfa-, beta-, gama-, delta-.

Sva jedinjenja imaju različita antioksidantna svojstva. Ponekad se baš i kaže da je vitamin E antioksidant,  što je potpuno ispravno. Sva ova jedinjenja stvorena su u biljkama, što ukazuje na to da je vitamin E uglavnom biljnog porekla. Alfa i gama-tokoferol su glavni oblici >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << vitamina E koji organizam može da iskoristi u skladu sa potrebama. Vitamin E je vitamin koji je topiv u mastima, što znači da se ne gubi i ne ispira iz organizma brzo, za razliku od vitamina koji su topivi u vodi.

Vitamin E kao što je već pomenuto, je snažan antioksidant koji štiti organizam od slobodnih radikala.

Slobodni radikali oštećuju biološki važne molekule u organizmu čime oni gube svoju funkciju i samim tim nepovoljno utiču na biohemijske procese u telu. Danas postoje neki naučni dokazi da su slobodni radikali povezani sa više od 150 bolesti. Za nastanak nekih bolesti postoje jasni dokazi da su jedni od glavnih uzroka upravo slobodni radikali, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak,  dok za većinu ne postoji jasan dokaz takve povezanosti.

Izloženost duvanskom dimu, zagađenju vazduha , ultraljubičastom zračenju iz sunca povećavaju slobodne radikale u organizmu. Vitamin E kao antioksidant zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala, što poboljšava opšte funkcionisanje organizma, a naučnici istražuju da li vitamin E koji utiče na proizvodnju slobodnih radikala, i da li može sprečiti ili odložiti hronične bolesti povezane za njima.

Vitamin E je takođe ključan u poboljšanju imuniteta, čime pomaže organizmu da se lakše izbori sa napadima virusa i bakterija.

Vitamin E se ne može previše uneti u organizam kroz ishranu, te u tom slučaju i ne može naštetiti. Neki izvori  vitamina E u hrani su sledeća:

Vitamin E se može uneti i putem suplemenata, na tržištu je dostupan veliki izbor ovih suplemenata i razlikuju se po formama i različitim dozama.

Doze vitamina E u suplementima su uglavnom veće od preporučenog unosa ovog vitamina zato je najbolje posavetovati se sa stručnim licem pre uzimanja ovih suplemenata.

Pored toga,  preporuka je posavetovati se sa lekarom zato što se kroz ovaj vid uzimanja vitamina E može uneti prevelika doza, što dalje može dovesti do smanjenja mogućnosti zgrušavanja krvi posle neke posekotine ili povrede.

Takođe, kombinovanje suplemenata vitamina E sa nekim lekovima može uzrokovati neka neželjena dejstva, neki primeri su:

Vitamin E je zaista jedan od esencijalnih nutrijenata, štiti naš organizam od slobodnih radikala, ključan je za imuni sistem, sve u svemu je neophodan da bi bili zdravi. Preporuka je unositi ga kroz zdravu i izbalansiranu ishranu, a ukoliko je to nije moguće ili je potrebno unositi ga u nešto većoj količini zbog određenog stanja ili bolesti, onda to treba činiti po preporuci stručnjaka – lakara ili farmaceuta.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.