Ukradena Soldatovićeva skulptura na Čardaku

Izvor: KovinEkspres.rs, 01.Okt.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena Soldatovićeva skulptura na Čardaku

Ukradena skulptura košute, rad akademskog vajara Jovana Soldatovića, jedna je od tri koje od 1979. godine oplemenjuju ovo poznato izletište i učionicu u prirodi Nepoznati lopovi ukrali su u noći izmedju subote i nedelje metalnu skulpturu košute, rad čuvenog vajara Jovana Soldatovića, koja je, uz još dve druge,  simbolizovala poznato izletište i Školsko rekreativni centar “Čardak” u Deliblatskoj peščari. “Centar udaljen petnaestak kilometara od Kovina, nalazi se usred borove šume i poznat je kao prava učionica u prirodi i idealno mesto za pripremu sportista. Košuta, simbol bogatstva jelenske divljači, nekadašnje “Evropske Sahare” nalazila se u samom središtu centra nedaleko od upravne zgrade i restorana. Vandali su ovaj spomenik plemenitoj divljači isekli sa postolja i natovarili u auto prikolicu o čemu svedoče tragovi točkova na travnjaku,” javlja sajt mojavest.com iz pera dopisnika Slobodana Dukića. Kradja se dogodila iza ponoći, a drski lopovi uspeli su da ostvare svoj naum , uprkos tome što je čitav ovaj prostor noću osvetljen kandelabrima. Na fotografiji iz arhive Kovin Ekspresa mogu se videti sve tri “metalne košute” na velikom travnjaku usred Čardaka. Ovaj lep prizor dominirao je okolišem još od 1979. godine kada su skulpture tu postavljene. Jovan Soldatović, akademski vajar Vandalizam je tim veći jer je ukradena skulptura delo našeg čuvenog akademskog vajara Jovana Soldatovića, autora brojnih skulptura i spomenika, učenika Tome Roksandića i učesnika brojnih izložbi širom zemlje i sveta. Soldatović je preminuo u Novom Sadu 2005. godine, a ostaće upamćen i kao idejni tvorac Spomen-parka “Sremski front” kraj Šida. Drski kradljivci su jednu od tri Soldatovićeve košute, nakon što su skulpturu sečenjem odvojili od postolja, odneli u još nepoznatom pravcu. Ma šta uradili sa njom, uništili su simbol Čardaka i vredno umetničko delo.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Povezane vesti

VANDALIZAM: Ukradena skulptura Soldatovića

Izvor: Telegraf.rs, 02.Okt.2013, 10:05

U Školsko-rekretivnom centru "Čardak" u Deliblatskoj peščari nepoznati lopovi odneli su skulpturu košute, rad poznatog vajara

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.