U VLAŠKOJ KRAJINI SE IZUZETNO SVIRA I PEVA

Izvor: TimockeVesti.net, 30.Jan.2024, 05:31

U VLAŠKOJ KRAJINI SE IZUZETNO SVIRA I PEVA

Negotin, 30. januar – U Galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu u večernjim satima 10. januara održano je zanimljivo kulturno dešavanje, promocija duplog diska Mileta Paunovića i Vionere Paunović, vrsnih muzičkih stvaralaca iz Negotinske Krajine. Organizatori ovog blistavog kulturnog događaja bili su Udruženje „Balkanski istočnici” i Muzej „Krajina” Negotin. I pored slabe marketinške najave muzeja i loših vremenskih uslova, sala je bila popunjena poštovaocima ovog izuzetnog >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << muzičkog para.
U promociji je, pored ostalih, učestvovao i Dimitrije Golemović, dugogodišnji profesor etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti, koji je u nadahnutom uvodnom izlaganju istakao da ono što se nekada govorilo za Makedoniju sada važi za Negotinsku Krajinu: „Kada hoćeš da zapevaš i zaigraš ne prolazi Vlaškom Krajinom, jer ovde svi izuzetno sviraju, pevaju i igraju.”
Foto: Muzej „Krajine“ Negotin Pre osam godina prerano nas je napustio Mile Paunović, virtuoz na trubi i prvi u celoj Krajini koji je završio akademiju kao muzičar na ovom instrumentu. Bio je profesor, maestro i nastavljač tradicije ovog instrumenta dostigavši savršenstvo. Kroz dugogodišnji pedagoški rad svojim mnogobrojnim studentima, sada profesorima, ostavio je u amanet da neguju impresivnu i bogatu etno-muziku ovog kraja. Dela na disku čijoj smo promociji prisustvovali potiču iz zaostavštine i prvi put su se našla pred publikom. Ovaj naš maestro svakako je zaslužio memorijalnu manifestaciju „Miletovi dani”, u cilju očuvanja njegovog dela, ali i zarad budućih generacija koje treba da nastave putem koji je profesor započeo.
Foto: Muzej „Krajine“ Negotin Vionera Paunović je vrsna interpretatorka vlaškog izvornog melosa. Sa suprugom Miletom je 2014. godine pobedila u vrlo popularnoj muzičkoj emisiji RTS-a „Šljivik” i postala čuvarka narodne baštine.
U bogatom programu učestvovali su i učenici nekadašnje muzičke škole profesora Mileta Paunovića.
Glavni pokrovitelj bila je Opština Negotin i prava je šteta što predstavnici opštine nisu prisustvovali ovoj promociji.
Ovaj bogati kulturni program obeležio je početak godine u Negotinu. Neka se tako i nastavi.
Siniša Stojčić
Izvor: Politika
Članak U VLAŠKOJ KRAJINI SE IZUZETNO SVIRA I PEVA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.