U Pločici “Zaboravljene igre i veštine”

Izvor: KovinEkspres.rs, 12.Sep.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pločici “Zaboravljene igre i veštine”

Tradicionalna pločička manifestacija „Zaboravljene igre i veštine“ održaće se ove godine 20. septembra (subota), u organizaciji Mesne zajednice Pločica i suorganizaciji OŠ „Đura Filipović“ Biće to šesti susreti učesnika svih uzrasta koji žele da se nadmeću u nekoj od sledećih igara i veština: zvrcanje sličica na banak, gađanje praćkom, bacanje novčića na crtu (krajcarice), gađanje klikerom na fantu, kobasičari, tapke, slika-belo, pravljenje „bunara“ od šapurina, >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << trka na štulama, krunjenje kukuruza –ručno, gađanje klikerom u rupu (rošu), teranje točka (svetsko prvenstvo!) i prenošenje jaja kašikom.

Organizatori poručuju da je skup učesnika ispred Osnovne škole (do 9.00 časova). Početak je zakazan za 10.00 časova nastupom folklora i svečanim otvaranjem na igralištu FK „Borac“.

U okviru manifestacije, održaće se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe koje počinje u 14.00 časova, a proglašenje pobednika zakazano je za 18.00 časova, kada će učesnike i goste zabavljati „Kovinski bećari“.

Zainteresovani za učešće, ukoliko žele detaljnije informacije o takmičenju, mogu se obratiti predsedniku MZ Pločica, Slađanu Krstiću, na tel. 063/80 90 215. a obaveštenja se mogu dobiti i u školi, tel. 013/757-011.

Podsetimo, prve „Zaboravljene igre i veštine“ organizovane su u Pločici 2009. godine u duhu najlepše narodne tradicije, a na inicijativu i po ideji penzionisanog učitelja Đure Brzaka – s ciljem „vraćanja u bezbrižno detinjstvo“, zabave za decu i odrasle sa puno pozitivne energije, ali i uz edukativnu notu – da se divne igre i veštine sačuvaju od zaborava. Očigledno, Pločičani su u tome uspeli, jer se manifestacija održala i s godinama „narasla“ u pravu veliku smotru.

Evo kako je ova manifestacija u Pločici protekla prošle godine.

Foto arhiva: sa 1. Igara održanih 2009. godine

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.